Hírlevél feliratkozás

„Egy ember élete nagyrészt figyelmének története.”
(Pilinszky János)

Egy univerzális törvényszerűség, amely közös benned és a falevélben.

(Érthető pszichológia bejegyzés-sorozat – 1. rész)

Életed története tapasztalataid, észleléseid története. A tapasztalás lehetősége az, ami az élőt az élettelentől elkülöníti, a tapasztalás minősége pedig az, ami egyénivé teszi a megtapasztalt valóságot a számodra. De vajon tudod-e, mitől függ az észlelésed? Az érthető pszichológia ebben segít.

A tapasztalást, észlelést közös törvényszerűségek határozzák meg.

Ezek megkerülhetetlen keretek, korlátok vagy határok, amelyek között egyáltalán lehetséges bármit is tapasztalnod.

A fenti szavak lényegüket tekintve ugyanarról szólnak, a kicsengésük mégis más. Figyeld meg, melyik hogyan hat rád. Ezzel máris a személyes valóságod részévé válik, és önismeretedet gazdagítja. A keret lehet számodra korlát, amely szabadságodban akadályoz, kibontakozásodat gátolja, de megélheted olyan határnak is, amely biztonságot ad, kapaszkodót nyújt. Bármelyik megélés szubjektív módon lehet igaz, de vedd észre, mennyire más színben tünteti fel ugyanazt a valóságot.

A színválasztás színvallás is egyúttal, hiszen igen sokat elárul a belső működésről.

Vegyük például a falevél belső működését. Nos erre jelentős hatást gyakorol a klorofill nevű anyag, amely a beérkező napfényt energiaforrásként (ételként) érzékeli, és a vörös hullámhossz tartományba eső fénysugarakat elnyeli. A növények fényevők tehát, és táplálkozási szokásaikat tekintve éppúgy válogatósak, mint mi emberek.

A falevél a vörös fényt úgy szürcsöli be, mint mi a cseresznye húsát, és a maradék fénnyel is pontosan azt teszi, amit mi a gyümölcs magjával: kiköpi. A kiköpött maradék éppen a teljes fény mínusz a vörös hullámhossz, ami a szemünkbe érkezve a zöld szín képzetét kelti az észlelés során.

A vörös és a zöld a falevélről szóló igazság részei csupán. Mint mindig, ezúttal is a két igazság együttese adja a teljes igazságot. A pszichológia olvasatában ez személyes életedben így jelenik meg:

Énképed és a külvilág rólad szóló észlelése együttesen alkotnak igazságot.

A falevél esetében ez az átlátszó teljes fény, amit fehér fénynek nevezünk. A pszichológia szemszögéből a falevél a vörös fény iránti rajongásában „igazi vörösnek” hiszi magát, míg te kívülről „igazi zöldnek” látod. Amikor tehát megpillantod, az ő külső igazságként megnyilvánuló zöld színe egyúttal belső természetét, az elnyelt vörös színt is felfedi. Ha a ismered és tudatosan használod a Polaritás törvényét, ennek felismerése egyre kevésbé fog gondot okozni számodra. A törvény értelmében ez a külvilágban és önismereti folyamatodban egyaránt igaz lesz.

Személyiség és árnyékszemélyiség a pszichológia szemszögéből

Megeshet az is, hogy a levél is zöldnek hiszi önmagát, alkalmazkodva a külvilág rá vetített képéhez. A gyermek esetében ez a szocializáció, a társadalmi lénnyé válás folyamatának gyakori velejárója. Az önismereti munka fontos hozadéka az, amikor felismered, miben tagadtad meg belső valódat azért, hogy a külvilág vélt vagy valós támogatását, elfogadását elnyerd. A benned lévő vörös szín ebben az esetben a levél külső, látható zöld valóságának árnyékában marad, és – ahogy Carl Gustav Jung svájci pszichiáter mondaná – annak árnyékszemélyiségét alkotja. Minden politikai áthallást szigorúan kizárva, a pszichológia szemszögéből meg állapíthatjuk azt, hogy ami zöldnek látszik, gyakran látens (lappangó) vörös.

A példa nem csupán a növények önismereti hiányosságait tárja fel (amelyek egyébként a terápiába járás fölösleges és kivitelezhetetlen tehertételétől kímélik meg ezt a létformát), de rávilágít a tapasztalás alapvető sajátosságára is:

Tapasztalni csak részlegesen, tökéletlenül lehetséges.

Nincs előtér háttér, nincs sötét világos nélkül. Ami teljes, nem látható. A mindent látás vakság. A légzés teljességét soha nem tapasztalhatod meg, csak belégzés és a kilégzés részleges igazságát.

A bejegyzés Dr. Hoffmann Gergely Pont az Élet – A Teljes ember könyve alapján készült

Az érthető pszichológia könyvét most jelentős kedvezménnyel, 3.200 Ft helyett 2.490 Ft-ért vásárolhatod meg a Libri boltjaiban és webáruházában!


Pszichológia, spiritualitás és pszichoszomatika egységben!

TÉT® képzés érdeklődőknek, tanulni vágyóknak, gyakorló és leendő segítőknek Dr. Hoffmann Gergely vezetésével.
Tanuld meg a Lélektan egyedülálló, átfogó rendszerét!
Részletek és jelentkezés itt.

 

Tetszett a bejegyzés? oszd meg másokkal is!

Blog ajánló

Hírlevél feiratkozás

Minden jog fenntartva! All rights reserved!
© Dr. Hoffmann Gergely
TÉT® HUMANDOK Oktató- és Egészségközpont – TESSÉK! Közhasznú Egyesület