Hírlevél feliratkozás

A Sors szava 1. rész

Mielőtt a szavát hallani várva fülelni kezdesz, érdemes tisztáznunk, mi is az a Sors? Noha mindannyian tudjuk, hogy létezik valami, ami hétköznapi énünkön túlmutat, és életünk történéseit befolyásolja, nehéz megfogalmaznunk, egyáltalán mi ez. Keleten karmának nevezik, amit sok helyen tévedésből jutalmazás-büntetés kettőseként értelmeznek, pedig ezek csak rá aggatott címkék.

Karma – jutalom vagy büntetés?

Ez csak nézőpont kérdése, elég a spenótra és két különböző gyerekre gondolnod. Egyikük szereti, így jutalom lesz számára, a másik nem, és büntetésként éli meg. Egy közös vonás azonban akad a két gyerek és a spenót viszonyában: Mindkettő azt eszi meg, amit valaki más főzött. Talán gyakran érzed magad is így, amikor eszedbe jut a Sors. Amit hívhatsz egyszerűen így is: az Élet.

Sors – hol a Szabadság?

„Az élet az, ami történik, miközben nekünk más terveink vannak”

Az idézet a források szerint John Lennontól származik, aki bizony tudna (sajnos már csak odaátról) mesélni bővebben erről és a számára oly’ fontos szabadságról is. Utóbbi azért  alapvetően fontos, mert a szabadságvágy emelte fel civilizációnkat. Számtalan felfedezés, találmány, tudományos megismerés és a demokrácia mint államforma mind-mind e vágy következménye. Ugyanez a vágy szembesít ugyanakkor kíméletlenül minket azzal a ténnyel, hogy reményeink, elképzeléseink valóra váltása sokszor áthidalhatatlan akadályokba ütközik.

Te mit teszel ilyenkor? Kétségbeesel, összeomlassz, dühödté vagy hisztériássá válsz? (Jó, tudom, Te nem, ahogy én sem, csak az összes többi ember.) A reakciók vezethetnek örök lázadó, vagy depressziós, elkerülő magatartáshoz. Úgy tűnik, az életben a harc és a megalkuvás közül választhatunk, ha szembesülünk a Sors erejével. A Sors szava parancs számunkra, amelynek vagy engedelmeskedünk, vagy ellenállunk.

„Vezetik a végzetek az akarót, a nem akarót vonszolják”

A Sors parancsát gyakran kiszolgáltatottságként éljük meg. Jó tudnod: Nem törvényszerű, hogy ennek így is kell maradnia. Seneca fenti bölcselete ugyanis nem a „megalkuvás vagy háború” kettősségének tanítása. Éppen ebből a véget nem érő őrlődésből emel ki! Az általa akaratnak nevezett erőfeszítés ugyanis nem a Sors ellenzése, hanem a Sors elfogadását tükröző szándék megnyilvánulása.

Képzelj el egy száguldó lovat, amely a pusztában vágtat, és nyomában porlik a száraz talaj. Hogyan szeretnél inkább részese lenni a száguldásnak? A nyeregben ülve, vagy a lóhoz kötve a földön, a porban hemperegve, nagy ütéseket elszenvedve? Ugyanez a kérdés a Sors nyelvére lefordítva így hangzik: Akarod-e, hogy a Sors, a Végzet vezessen, vagy hagyod, hogy vonszoljon?

A Végzet mint a Sors újabb szava

Ez sem cseng túl biztatóan. De vizsgáld meg alaposabban ezt a szót, és ha így teszel, megjelenik a kifejezés mély jelentése: A Sors jelen megnyilvánulásában magában hordozza Vég-et. A Sors nem ok nélküli, sőt célja van: ez a Végzeted. Ha tetszik, ha nem.

Dr. Hoffmann Gergely

 

Ismerd meg a Sorsfeladatok és a pszichológia egyedülállóan pontos rendszerét!
Életre szóló útravalót kapsz a 3 napos TÉT® tréningen, és a TÉT® tanfolyamot elvégezve.

 

 

Tetszett a bejegyzés? oszd meg másokkal is!

Blog ajánló

Hírlevél feiratkozás

Minden jog fenntartva! All rights reserved!
© Dr. Hoffmann Gergely
TÉT® HUMANDOK Oktató- és Egészségközpont – TESSÉK! Közhasznú Egyesület