Hírlevél feliratkozás

Belső erőd forrásai:

A szimbólumok hatalma és a tudattalan

A tavaszi természet és a tudattalan

A tavaszi természet lenyűgöző. Rügyek fakadnak, lombok és virágok nyílnak, csírázó növénykék bukkanak fel a föld alól. Kirobbanó erővel bontakozik ki az élet. Elgondolkodtál-e már azon, miből fakad ez az erő? Honnét tudja a mag, mikor kell csíráznia, és mivé kell fejlődnie? Honnan ered az a tudás, amely a magokat bölcsebbé teszi, mint az azokat összekeverő amatőr kertészt?

A kérdést önmagunkra vonatkoztatva is feltehetjük. Honnan tudja az anyaméhben fejlődő embrió, hogyan kell emberpalántává fejlődnie? Hol, s mikor kell szemet-fület, szívet, végtagokat alkotnia úgy, hogy ezek egymással együttműködve, harmonikus szerkezetet, a Te testedet hozzák létre?

A hétköznapi szóhasználattal élve ezek a folyamatok nem tudatosak. Nem állnak az irányításunk alatt. A gondos kertész, ahogy a gondoskodó kismama bár minden tőle telhetőt, csak a feltételeket tudja biztosítani. A folyamat látszólag önmagától, tudattalanul zajlik.

Tudattalanul zajlik a légzésed is. Nem kell figyelned rá, pontosan teszi a dolgát úgy, hogy te élni tudj. Ha sietsz, szaladsz, hát gyorsabban lélegzel, mert az segíti a céljaid (vagy éppen a busz) elérését. Persze ha sokszor és túlságosan hajszolt vagy, egy betegség ledönt a lábadról. Pihensz, mert az a legjobb a számodra. A tudattalan tudja a dolgát akkor is, amikor te mással vagy elfoglalva. Úgy tűnik, érdemes jobban odafigyelned rá.

A tudattalanban rejlő erő

Ha bármilyen elakadást érzel az életedben, vedd fel a kapcsolatot a tudattalannal! Ennek módja persze egyáltalán nem magától értetődő. Amikor Freud meghonosította a kifejezést a pszichológiában, módszere lényege még racionális volt. A szabad szó-asszociáció baráti társaságok játékának sem utolsó, de az értelmezésnél gyakran megakad a történet. Ha meg is értesz bizonyos összefüggéseket, azaz tudatossá teszed őket, még nem jelenti azt, hogy meg is tudd változtatni azokat.

Márpedig az élet maga a változás. Egyetlen sejted, az azt felépítő legkisebb atom sem mozdulatlan. Ha változást akarsz az életedben (ennek többnyire szenvedés vagy betegség az oka), magadnak is változnod kell. Sőt, neked kell változnod igazán. A változás útján a megértés ugyan fontos lépés, de nem elegendő! Ahogy a rügy sem azért nyílik levélkévé vagy virággá, mert érti, hogy az mire jó, neked is kevés az információ ahhoz, hogy fejlődj és kibontakozz. Szükséged van a rügyfakadás erejére is.

Ha nem férsz hozzá ehhez az erőhöz, biztos lehetsz abban, hogy a tudattalanban lapul. Joggal kérdezed, miért, ha egyszer a tudattalan a javadat akarja? A válasz egyszerű, ezért elsőre talán nehezen hihető: Azért nem férsz hozzá, mert jobban félsz tőlem mint amennyire vágysz rá. Saját szándékod tart a tél végi, fagyott állapotban. Tedd fel hát magadnak a kérdést: Tényleg akarod-e a tavaszt? Akkor olvass tovább, ha a válaszod igen!

A tudattalan a szimbólumok nyelvén szól hozzád

A valódi változáshoz valódi elhatározás szükséges. Ehhez viszont nem a gondolat adja az erőt, hanem a mögötte lévő érzés. Az, ami feszít, ami megújulásért kiált. A gondolatokkal a változás folyamatában sem mész túl sokra. Többnyire hatástalan agyalásba, fárasztó önismétlésbe fullasztanak. A változáshoz a tudattalan nyelvét kell megtanulnod. Ez pedig a szimbólumok nyelve.

A szimbólumok ereje a beléjük sűrített információból fakad. Tágabb értelemben a szavak is szimbólumok, hiszen a „gyümölcs” szó megannyi termés összefoglaló neve. A STOP-tábla egyszerű jelképe is érthető, szavakkal kifejezhető tartalmat rejt. Az igazi hatalommal bíró szimbólumok azonban ezeknél sokkal több információt tartalmaznak, amely szavakban egyre kevésbé kifejezhető.

A Jung által megnevezett kollektív tudattalanban lévő szimbólumok egyetemesek. Egy egyszerű Nap-szimbólum a fény, tűz, erő, teremtés, középpont, teljesség, állandóság, uralkodás jelentések mindegyikét és még megannyi mást is magába foglal. Ezek a szimbólumok annyira általánosak, hogy használatuk az élet jelenségeinek, mintázatainak leírására a legalkalmasabb. Ezt az analógiás nyelvet használja az asztrológia és a numerológia.

A szimbólumok erejének felfedezése

A túl általános szimbólumok egy részét az emberiség élővé tette, és Jung ezeket az izgő-mozgó, nagy energiával bíró ősképeket archetípusoknak nevezte el. Ezek nem csak a mítoszokban, a mesékben elevenednek meg, de a tudattalan mélyén, benned is ott táncolnak. Belső Olymposzod hatalmas istenei és istennői nagyobb hatást gyakorolnak mindennapjaidra, mint azt gondolnád.

A szimbólumokkal való munka, ha kitartóan végzed előbb-utóbb eljut ezekre a szintekre is, de amíg biztonsággal nem tudsz az ősi erőkkel bánni, jobb, ha ha a mesék és mítoszok világának bejárásával ismerkedsz csak velük. Ez éppúgy viszonylag veszélytelen, mint egy vezetett meditáció, amely után feltöltődve ébredsz.

Ennél kalandosabb út vár rád álmaid megfigyelésével. Álmaidban (akár emlékszel rájuk, akár nem) a tudattalan üzen neked minden egyes éjjel. Ez a munka ugyan többnyire egyedül is végezhető, ám időnként nem árt egy tapasztalt, szimbólumokban jártas álom-szakértő, szimbólum-tanácsadó segítségét igénybe venned.

Még mélyebb szintekre a szimbólumokkal végzett személyiségfejlesztő tanácsadás és terápiás munka vezethet, ahol már állandó segítővel haladsz befelé. A folyamat során mind több erőforrásodhoz férsz hozzá, s ez életed kibontakozását segíti. A jó segítő ebben a  folyamatban pont olyan, mint a gondos kertész: metsz, gyomlál, öntöz. A szimbólumok hatalmát birtokba véve valódi Önmagadat és belső erődet szerzed vissza:

Elérkezik a belső tavasz és rügyfakadás ideje.

 

(A bejegyzés eredeti változata a BioTrend Magazinban jelent meg 2016-ban A Szimbólumok hatalma címmel.)

Tetszett a bejegyzés? oszd meg másokkal is!

Blog ajánló

Hírlevél feiratkozás

Minden jog fenntartva! All rights reserved!
© Dr. Hoffmann Gergely
TÉT® HUMANDOK Oktató- és Egészségközpont – TESSÉK! Közhasznú Egyesület