Hírlevél feliratkozás

Szerelem, párkapcsolat és spiritualitás

(A párkapcsolat spirituális kihívása – 1. rész)

Minden kapcsolat, még a legjobb is hordoz magában feszültségeket. Ezek oka sokféle lehet. Ebben a cikksorozatban most a spiritualitás, a magasabb Tudatosság szempontjából legfontosabb okot vizsgáljuk meg. A kapcsolatok sok fajtája ismert, ezek mindegyikére itt nem tudok kitérni, ezért elsősorban az örök „slágerre”, a párkapcsolatra helyezem a hangsúlyt.

A párkapcsolat életünk egyik legnagyobb tanítómestere.

A tanítás megértése és alkalmazása spirituális emelkedésünk záloga lehet, annak elmulasztása viszont fejlődésünk megtorpanásához vezethet. Ezért, bár a párkapcsolatnak biológiai, személyes és társadalmi célja egyaránt lehet, ebben az írásban kizárólag a legmagasabb célokkal foglalkozom. A legmagasabb cél a Szeretet, amely fogalom tisztázásra szorul.

A Szeretet semmiképp nem azonos azzal, amire vágyunk.

A Szeretet nem azonos azzal, amit szeretnénk megkapni a párunktól sőt, sok esetben még azzal sem, amit adni akarunk. A Szeretet tiszta formája az Egység-tudat, amely magától áramlik lényed ragyogó középpontjából, a Lélekből. Minden spirituális tanítás erről szól. A tanítások értő olvasása, a helyeslő bólogatás fontos lépés az úton, ám ahogy a puding próbája az evés, úgy a Szereteté is az azt tükröző cselekvés.

Mindannyian az Egységből érkezünk, ám emberi létünk során folyamatosan két-ségek között vergődünk.

Ez bár néha fájdalmasan érint, a földi lét és elménk szerkezetéből adódó törvényszerűség. A kettősségről azt kell mindenképpen tudnod, hogy bár többnek tűnik az Egységnél, valójában kevesebb annál.

A kettősség világába zárt ember mindig hiányos volt és marad.

Ezért keresi a másik felét. A keresés spirituális fejlettségünktől és személyiségünk beállítódásától függően számtalan területen megjelenhet. Remélheted az Egységbe való hazatalálást a sikertől, a szextől, mások figyelmétől, egy finom vacsorától, a tudomány vagy vallás szolgálatától éppúgy, ahogy a szerencsejátéktól, drogoktól, vagy mások bántalmazásától. Bármelyik is jellemző rád, noha a közmegítélés nyilván más és más lesz, a lényeg ugyanaz:

A Teljességet keresed abban, amit csinálsz.

Van azonban egy közös érzelmi állapot, amelyben mindannyian a Teljesség ígéretét véljük meghallani.

Ez a szerelem. Igazunk is van. A szerelem mámorában mindannyian jobb emberré válunk. Ebben a módosult tudatállapotban más szinten, más nézőpontból látjuk a dolgokat. Ez a nézőpont közelebb van az Egységhez, mint a hétköznapi tudatállapotunk, azonban van egy nagy hibája: Elmúlik.

Amit a szerelemben ajándékba kapunk, azért a spirituális úton magunknak kell megdolgoznunk.

Tudatosan kell haladnunk az Egység felé. Az az ember, akivel együtt élsz, jelen pillanatban a legnagyobb tanítód és segítőd ezen az úton. Akár volt köztetek szerelem, amelynek emlékébe kapaszkodni tudsz, akár nem. Párod éppen azt mutatja meg számodra, ami itt és most a leginkább hiányzik belőled ahhoz, hogy a Teljességet éld.

Párod az Egység hiányzó másik felét tükrözi. Tükrözi, de nem birtokolja.

Ennek megértése a fejlődés kulcsa. Amíg azt hiszed, az ő birtokában van mindaz, amit keresel, birtokolni akarod majd őt ahelyett, hogy megértenéd.

A megértésnél fordul a kocka, de itt is leragadhatsz: Ekkor még mindig érteni akarod ahelyett, hogy átéreznéd, ami benne van. Végül az átérzés során felismered, hogy az érzés a tiéd. Benned van.

Ekkor végre elkezdesz kapcsolódni ahhoz, ami mindig is benned volt, és a felfedezésedre várt.

Innen folytatjuk a jövő héten.

Ha szeretnéd alaposan megvizsgálni, mire tanít életed egy vagy két fontos kapcsolata (párkapcsolat, szülő-gyerek kapcsolat, baráti vagy testvéri, esetleg munkahelyi kapcsolat) ezen az egy napos szemináriumon teheted ezt meg.

Tetszett a bejegyzés? oszd meg másokkal is!

Blog ajánló

Hírlevél feiratkozás

Minden jog fenntartva! All rights reserved!
© Dr. Hoffmann Gergely
TÉT® HUMANDOK Oktató- és Egészségközpont – TESSÉK! Közhasznú Egyesület