Hírlevél feliratkozás

Sémák, szokások, előítéletek és Tudatosság

Ha valakiről az az első információd, hogy politikus, sztár, futball szurkoló, máris van egy elképzelésed, képed róla. Ha az „aki a virágot szereti, …”, „aki hazudik, az …” típusú mondatokat be tudod fejezni, máris ismersz sztereotípiákat. Ezek már bizonyos embercsoportokra vonatkoznak. Lényegük, hogy általuk már azelőtt lehet véleményünk egy személyről, mielőtt egyetlen szót is váltottunk volna vele. A benyomások sémákba, kategóriákba, típusokba rendezése tehát segít eligazodni minket a mindennapi információ áradatban, ugyanakkor könnyen ezek csapdájába is esünk.

Az egészség szolgálói sem mindig gondolkodnak Egész-ségesen

Sok alternatív gyógymódot gyakorló embert ismerek, és nem egyszer hallottam némelyiküktől olyat, hogy az „orvosok nem tudnak semmit”. Persze sok orvos kolléga is mond olyat, hogy „a természetgyógyászok kuruzslók, sarlatánok”. Ezek az általános megállapítások nyilvánvalóan nem lehetnek igazak, mégis mindannyiunk száján kicsúszott már hasonló. Ez itt az előítéletek birodalma, amelyben az ítélet már jóval a „tárgyalás” előtt megszületik. Ha nyersz is valamit a tárgyalás végén, annál sokkal többet, a Tudatosságot veszíted el. Azt a Tudatosságot, amely egészséged alapja.

A Tapasztalat és a Tudatosság

Gondolataink ilyen csoportokba, mintázatokba rendezése egyrészt az elme roppant hasznos tevékenysége, mert ez ad lehetőséget a mindennapokban való boldogulásra. A bevásárlástól a párválasztásig minden tevékenységünkben segít, ahogy a klasszikus, newtoni fizika törvényeinek (pl. gravitáció, hatás és ellenhatás törvényének) tapasztalati úton szerzett ismerete is elengedhetetlen az életben maradásunkhoz és megkönnyíti tájékozódásodat ebben a bonyolult, gyorsan változó világban. A legnagyobb hátránya azonban az, hogy éppen a változást nem szolgálja. Nem segít változással reagálnod a világ változásaira. Alkalmazkodás helyett ragaszkodsz egy olyan illúzióhoz, amelybe csak ideig óráig kapaszkodhatsz.

A kvantum-pszichológia alapja egyszerű

A newtoni fizika alapja káprázat. Csak azért tűnik a fizikai világ valóságosnak, mert kellő mértékben eltávolodott az egyes kvantum-események esetlegességétől, vagyis a megfigyelőtől való függésétől. Ugyanígy önmagunk és mások észlelése is csupán azért tűnik tárgyilagosnak, mert eltávolodtunk az egyes döntések esetlegességétől vagy éppen a Tudatosságától. Ez a kvantumfizika tanítása a pszichológia számára.

A szokások hatalma

Sok egyforma vagy hasonló döntés a folytonosság és ok-okozatiság látszatát kelti. Az „én” már kisgyermekkorban megtanulja ezekkel a döntésekkel és következményeikkel azonosítani magát. Ez a kondicionáltság, feltételhez kötöttség, a szokások hatalma.

A Tudatosság azonban azt jelenti, tisztában vagy azzal, hogy mindez bár szükségszerű, de nem valós.

Készült Dr. Hoffmann Gergely A Végtelen Egyszerű című könyve alapján

 

Tetszett a bejegyzés? oszd meg másokkal is!

Blog ajánló

Hírlevél feiratkozás

Minden jog fenntartva! All rights reserved!
© Dr. Hoffmann Gergely
TÉT® HUMANDOK Oktató- és Egészségközpont – TESSÉK! Közhasznú Egyesület