Hírlevél feliratkozás

Nézz be lelked ablakán!

(Sors és önismeret – 3. rész)

A spirituális utat járók sem vágynak másra, amire a hétköznapok világára koncentrálók, a világ vezetői vagy a társadalom perfériájára szorulók.  Mindenki a boldogságot óhajtja, csak éppen más-másképpen képzeli el azt. Az ember tragédiája az, hogy elképzelései ritkán találkoznak a Sors egyetértő akaratával. Ez jó eséllyel egészen addig így is marad, amíg az önismeret útjára nem lép.

Az önismeret négyes fogata, a hajtó és a külvilág

Előző bejegyzésünkben megismerkedtünk az önismeret négyes fogatával. A test, az érzelmek, a gondolkodás és a viselkedés négyese az én szekerét vagy hintóját húzza. Az én, vagyis a személyiség ül a bakon, és hajtja előre ezt a fogatot. Személyiséged lovas kocsija persze nem a semmiben halad. Útra van szüksége, és ezt meg is megkapja. Persze ez a pálya lehet akár sártenger, akár göröngyös földút, kisvárosi mellékutca, főút, de éppen Forma 1-es versenypálya is.

Ez az út az én, azaz a te életutad.

A vakfolt feltérképezése

Az út, a környezet, a táj és a többi személy mind a külvilágod részei. Ahogy azt a bejegyzés-sorozat első része kifejtette, ez a külvilág igen fontos információkkal szolgál önmagaddal kapcsolatban. Önismereted vakfoltjára világít rá, arra a területre, amelyet te nem láthatsz a külvilág tükre nélkül. Mások számára ugyanakkor látható, és éppúgy nem értik, hogy te miért nem veszed (már) észre, ahogy te nem érted azt, hogy ők mit is látnak benned. Az önismereti munka bátorságot kíván, és ezzel a bátorsággal felmérheted ezeket a visszajelzéseket.

Az önismeret ablaka

Minden igyekezeted ellenére is lesznek azonban énednek olyan területei, amelyekre sem te, sem mások nem látnak rá. Ezek az ismeretlen én-részeid, amelyek az önismeret ábrán látható ablakának sötét, zárt területében lapulnak. Az ábrán ez a jobb alsó terület. Ráadásul ez a terület sokkal-sokkal nagyobb, mint az általad ismert (Nyílt és Rejtett), valamint a külvilág által ismert (Nyílt és Vak) területek összesen. (Az ábra a praktikus ábrázolási szempontok érdekében végtelenül kegyes lett hozzánk.) Az önismert folyamatát a nyilak jelzik, amelyek felé haladva az ismeretlen terület mérete egyre csökken.

3. ábra Pont a Karma.png

Az önismeret ablaka.
(Ábra: Szilvási Gábor Péter)

Sötétben megbúvó énrészeid a figyelmedet kérik

A világ ugyan nem tud direkt jelzéseket adni a sötét területről, ám annál több indirekt jelet küld. Az életesemények önismeretünk négyes fogatának mindegyik paripájára hatnak, és reakciónk megfigyelése sokat elárul a sötétben, a Freud és Jung által tudattalannak nevezett énrészeinkben zajló folyamatokról. A sötétség mélyén lapuló én-részeid ráadásul folyamatosan ügyködnek. A bennük megbúvó energia folyamatosan dolgozik, és mint egy rosszalkodó kisgyerek, újra és újra igyekszik felhívni magára a számára igen becses figyelmed.

Üzen a mélység

Ezt szintén indirekt úton, a külvilág jelzésein keresztül teszi – a négyes fogatod tagjaira hatva. A külvilágból érkező események (mások viselkedése), információk (másoktól származó gondolatok, eszmék), a külvilág energiája (érzelmi-indulati impulzusok) és végül az anyagi világ (a külvilág teste) mind-mind saját részeid tükörképei. Minden, ami benned megjelenik a világgal kapcsolatban, saját belső folyamataidon keresztül tudatosul benned. Minden, amit észlelsz, a saját szűrődön keresztül jelenik meg a tudatodban.

Az általad észlelt valóság éned különböző részeit tükrözi vissza számodra.

Ennek megértése óriási felszabadulással jár, de nagy tehertétel is egyben. Ettől kezdve az önismeret már egyet jelent az életedért való teljes felelősségvállalással. Ez a spiritualitás és az önismeret lényege. Ugye így már érthető, hogy miért népszerűbbek a látszatmegoldások az önismereti munkánál? Az ego elveszíti kedvenc játékát, a másokra mutogatás önfelmentő eszközét. Ezek persze előbb-utóbb mind az értelmetlen szenvedés zsákutcájába vezetnek. Az elkötelezett kereső számára egyetlen végigjárható út marad. Az, amelyik a szenvedés örök körforgása helyett a Végtelen Szeretete és a Tudatossága felé vezet.

Erről lesz szó a bejegyzés-sorozat negyedik részében.

Dr. Hoffmann Gergely írása.

A TÉT önismereti és tanácsadó rendszer a Sors által kijelölt utad tárja fel előtted.  Ezen a tréningen nem csak ezt ismered meg, de olyan önismereti eszközöket is kapsz, amelyekkel sikerre viheted személyes küldetésedet. TÉT. Ezért vagy itt.

Ha másoknak is segítenél, rendszerbe foglalnád tudásod, vagy bővítenéd segítői eszköztáradat ezzel a gyakorlatias, hatékony módszerrel, jelentkezz 2×1 éves Tanácsadó-képzésünkre!

Ha spirituális szemléletű, de valódi, pszichológiai alapokon nyugvó önismereti munkát szeretnél végezni, Önismereti saját élmény oktatóink itt tudnak segíteni ebben.

A Cikksorozat eddigi részei:

1. Honnan ismerhető fel a messziről jött ember?

2. Az önismeret négyesfogata

3. Nézz be lelked ablakán!

 

Tetszett a bejegyzés? oszd meg másokkal is!

Blog ajánló

Hírlevél feiratkozás

Minden jog fenntartva! All rights reserved!
© Dr. Hoffmann Gergely
TÉT® HUMANDOK Oktató- és Egészségközpont – TESSÉK! Közhasznú Egyesület