Hírlevél feliratkozás

Ne csak bírd a feszültséget! A kihívó párkapcsolat.

(A párkapcsolat spirituális kihívása – 2. rész)

Minden kapcsolat, még a legjobb is hordoz magában feszültségeket. Ezek oka sokféle lehet. Ebben a cikksorozatban most a spiritualitás, a magasabb Tudatosság szempontjából legfontosabb okot vizsgáljuk meg elsősorban a párkapcsolatra fókuszálva. Az első bejegyzésben a feszültség pozitív arcáról, a szerelemről és annak tanításáról esett szó.

A szerelem azzal a hatalmas belső feszültséggel jár, amelyet az újraegyesülés vágya kelt.

Az elmúló szerelem pedig gyakran ugyanannak a feszültségnek a másik arcát fedi fel előtted. Azt az arcot, amelynek homlokán már a másik minden évek-évtizedek óta ismert mozdulata, megnyilvánulása a ráncokat szaporítja. Ne hagyd, hogy megtévesszem a forma:

A feszültség mindkét arca az Egység kereséséről szól.

Az egymást kioltó pozitív és negatív töltés, vagy az ablakpárkányról lebillenő virágcserép és a föld találkozása ugyanaz a kiegyenlítődés, amelyet egy szexuális aktus végén remélsz, és igen, ugyanaz, mint amit egy 30 éves házasságban felbukkanó hatalmas veszekedés energiacseréje hoz el. Elismerem, nem gondolom, hogy mindegyiket ugyanazzal a lelkesedéssel éled meg, mégis, a lényegük egy: A Teljesség keresése.

A legfontosabb feszültség a kihívás

A köztetek lévő pozitív vagy negatív előjellel megélt feszültségek közül az a legfontosabb, amelyet a kapcsolat fő kihívása kelt. Ezt a kihívást nevezzük a kapcsolat sorsfeladatának. Fontos, hogy ez nem a múltról szól, sokkal inkább a jövőről. Nem az átélt traumákról, hanem a fejlődés, kibontakozás lehetőségéről. Az annyira divatos „ez egy karmikus kapcsolat, hát sóhajtok egy nagyot és felteszem a kezem” típusú önfelmentő hozzáállás nem célravezető. A kihívás célja nem a kétségbeesés, hanem éppen a két-ség meghaladása.

A kapcsolat fő kihívása mindig a Teljességet szolgálja.

A Teljesség én-tudatodban hiányzó mozaik-darabkáinak egy részét a kapcsolat megváltásán keresztül integrálhatod a személyiségedbe. Ezek a darabkák ezoterikus szemmel nézve a korábbi inkarnációkban elhanyagolt vagy túlzásba vitt tartalmak, amelyek a Karma törvénye értelmében kiegyenlítésre szorulnak. A személyiségfejlesztéssel foglalkozó terapeuta nézőpontjából pedig ezek olyan én-részeid, amelyek valahol a tudattalan sötétjében arra várnak, hogy végre felvedd velük a kapcsolatot.

Az ezoterikus és pszichológiai nézőpont is valós, de más-más megoldást kínál.

Az ezoterikus megközelítés a megértést helyezi előtérbe: Azzal, hogy megérted, mi az adott kapcsolat sorsfeladata, ráadásul erőfeszítéssel és alázattal dolgozol is érte, létrehozod magadban a szükséges viselkedési, gondolkodásbeli, érzelmi, vagy akár személyiségváltozást. Ezzel pedig megváltod a „karmikus adósságot”. Ez azonnal használható, akár aznap, amikor megértetted a feladat lényeget. Ha ebben megakadsz, a pszichológiai-terápiás megközelítés tud segíteni. Ez ugyanis az átélést helyezi előtérbe. Az önismereti-terápiás munka segítségével felszabadulnak a psziché mélyén rejtett erők, a melyekkel képes vagy a változást létrehozni. A megértés pedig sok esetben ennek következményeként magától is megjelenik.

A kihívás feszültsége négy különböző „helyen” bukkanhat fel.

A feszültség megjelenhet benned, a másik félben, mindkettőtökben, sőt esetenként a kapcsolat és a külvilág viszonyában is. Utóbbi két esetben, mivel párod és/vagy a külvilág tükrözi, de nem birtokolja ezeket a tartalmakat, ezért az ő(k) kontrollálása nem vezet eredményre. A feszültség célja a tudattalan tartalommal való barátkozás, ismerkedés, majd végül annak beépítése a személyiségedbe. Ezért nem érdemes sem mást, sem pedig magadat okolnod.

Nincs hibás fél, aki az esetleges bajokért felelős.

Magas, spirituális nézőpontból ez az Igazság. Ettől még érezheted másként, csak ne tápláld ezt az érzést újabb és újabb gondolatokkal. Lehet, hogy egyre jobban meggyőzöd magad az igazadról (és mivel mindenki hisz a saját igazában, nincs, kinek joga lenne téged kárhoztatni ezért), de csak lefelé húzod magad. Ez nem segít. Kapcsolatból úgy tudod kihozni a legjobbat, hogy minél többet azonosítasz, megértesz, átérzel, és saját magadban átélsz ezekből a tartalmakból.

Az adott kapcsolatod tétje számodra az, hogy beleragadsz-e az ego-elme játszmáiba vagy megteszed ezt a lépést a Teljesség felé.

Ez már elég komoly TÉT ahhoz, hogy foglalkozz vele. A párkapcsolatban rejlő feszültség a tanítóddá válhat, ha elhatározod, hogy először megérteni, majd átélni, végül magadévá tenni akarod azt, ami először zavar formájában jelenik meg.

Ez a feszültség a különböző kapcsolatokban eltérő módon jelenik meg, ezek a formák azonban jól csoportosíthatók.

A rátok, kettőtökre jellemző mintázat a kapcsolatotok sorsfeladata. Az a mód, ahogyan egymást és önmagatokat a Teljesség felé terelhetitek. Ezt ismerheted meg a sorozat 3., befejező részében.

Tarts velem a jövő héten is!

Ha szeretnéd alaposan megvizsgálni, mire tanít életed egy vagy két fontos kapcsolata (párkapcsolat, szülő-gyerek kapcsolat, baráti vagy testvéri, esetleg munkahelyi kapcsolat), jelentkezz az egy napos Kapcsolatok TÉT®-je szemináriumra, és tedd meg az első lépést a megértés-átérzés-átélés útján!

Tetszett a bejegyzés? oszd meg másokkal is!

Blog ajánló

Hírlevél feiratkozás

Minden jog fenntartva! All rights reserved!
© Dr. Hoffmann Gergely
TÉT® HUMANDOK Oktató- és Egészségközpont – TESSÉK! Közhasznú Egyesület