Hírlevél feliratkozás

Életre szóló tanítás egy macskától és Mátyás királytól?

Igen, lehetséges! Kezdjük rögtön a négylábúval. Esetünkben nem akármilyen macskáról van szó. Eddig minden általad ismert példányról egy biztosat tudhattál: Nem, nem azt, hogy öntörvényű, ez csak a macskák 99,999999 százalékára igaz.

Ami mindegyik macskára kivétel nélkül igaz volt a találkozásotok pillanatában, az hogy: VAN.

Bizonyára láttál már olyan (néhai) macskát is, amely NINCS. Ezen túlmenően még végtelen számú macska NINCS az Univerzumban, de ők ugye nem láthatók. Most azonban bemutatok Neked egy igazán különleges macskát. Ő olyan, mint az az ajándék, amelyet a mesebeli Mátyás király kért az Eszes lánytól.

A történetünkben szereplő házikedvenc üzenete az egész életedet megváltoztathatja.

Ez a nevezetes macska ugyanis egyszerre VAN is és NINCS is. A mesebeli Mátyás király pontosan ilyen ajándékot kért, és az Eszes lány egy galambot vitt neki, két szita közé téve azt. Amikor azonban megérkezett a király színe elé, felemelte a felső szitát, és a galamb elrepült. Hozott is és nem is! A bölcs király elégedett volt. Az Eszes lány pedig nagyon bölcs. Megértette, ráérzett arra, hogy a valóság alaptermészete egészen más, mint amit általában gondolunk róla. A mese szimbólumai gyönyörűen mutatják be az alapvető, sokak által azonban még nem ismert igazságot.

Az Univerzum, az anyagi világ alaptermészete nem vagy-vagy, hanem Is-Is.

Ennek feltárásával a nyugati tudomány évezredekkel elmaradt ugyan a keleti filozófia mögött, ám mindezért a késlekedéssel azzal kárpótolta mindazokat, akik tudtak várni a XX. század derekáig, hogy ami számunkra, racionális „nyugatiak” számára sokáig „csak” filozófia vagy hit kérdése volt, az immár tudományos tény. A feltáró munkában elévülhetetlen érdemei vannak Erwin Schrödinger osztrák fizikusnak, a kvantummechanika egyik nagy alakjának. Főhősünk, az a bizonyos macska éppen az ő elhíresült gondolatkísérletében szerepel. Ne ijedj meg ettől!

A macska üzenete nem a fizikusoknak szól, hanem mindannyiunknak.

Ezt az emlegetett népmese szerzője, aki valódi bölcs lehetett, előbb tudta, mint maga Schrödinger. A tudós (sajnos) nem olvasott magyar népmeséket, így aztán galamb helyett macskával szemléltette azt, hogy a mikrovilágban, vagyis a minket is felépítő atomoknál is kisebb világban uralkodó törvények mennyire megdöbbentőek a mi hétköznapi szemléletünk számára. Az igazság, a józan ésszel először nehezen felfogható igazság ugyanis az, hogy az anyagot és a Te testedet is alkotó részecskék egyidejűleg több helyen, különféle állapotokban Is-Is lehetnek.

(Ezt a „kevert” állapotot nevezik a fizikusok kvantum-szuperpozíciónak. A a részecske addig marad ebben, amíg valamilyen módon nem próbáljuk megállapítani, hogy valójában hol és milyen állapotban van. Megfigyelés hatására viszont a szuperpozíció „összeroppan”: a részecske egyértelműen a lehetséges vagy-vagy állapotok egyikébe kerül.)

A lényeg tehát ez:

Ebben a világban semmi sem stabil. A testedet felépítő anyag sem. Sőt…

A nevezetes gondolatkísérletben Schrödinger dobozba zárt egy macskát egy ciángázzal töltött fiolával, amely egy radioaktív atom bomlására megreped. Mivel azonban lehetetlen előre megmondani, hogy ez a bizonyos atom pontosan mikor bomlik el, azt sem tudhatjuk egészen a doboz felnyitásáig, vajon a macska élő vagy holt-e. A kvantumfizika szóhasználatával élve tehát az állat az élő és a holt macska szuperpozíciójában van. Persze, amikor egy kiváncsi fizikus vagy egy elkeseredett állatvédő kinyitja a dobozt, már egy vagy-vagy macskát, azaz vagy egy élő, vagy egy holt macskát talál. Ám addig a pillanatig a macska egyszerre van is és nincs is.

Ahogy Schrödinger találóan felvetette: A megfigyelés, a dobozt felnyitó egyén megfigyelésének tükrében válik az Is-Is macska Vagy-vagy macskává. A kvantumfizika univerzális megállapítása azonban nem csak e macskára, hanem az anyagi világ minden egyes részére, így a testedet felépítő anyagra is érvényes:

A megtapasztalt valóság a megfigyeléstől függ.

Ha a mesebeli Mátyás király nem lett volna bölcs, vagy azt gondolta volna, hogy kapott ajándékot, vagy azt, hogy nem. Személyiségétől, gondolkodási sémáitól vagy éppen hangulától függően döntött volna, hogy félig tele, netán félig üres-e a galambdúc. Mindannyian ebben a vagy-vagy szemléletben éljük a hétköznapjainkat. Te is, Kedves Olvasó. A pszichológiának és a pszichoterápiának köszönhetően pedig tudhatod, hogy személyiséged szerkezete, beállítódása és szokásai meghatározzák azt, milyennek látod a világod.

Minden, amit valóságként tapasztalsz, tanulás eredménye.

A látásodtól az érzéseiden át a gondolataidig minden tapasztalatod attól függ, amilyennek a világot megtanultad. És ez a tanulás születésedtől, sőt fogantatásodtól zajlik. Ezért valójában a múltad tapasztalod a jelenben is. A jövő pedig ugyanolyan lesz számodra, mint a jelen, hacsak… Hacsak nem tudod újratanulni Önmagad.

Megújuló világhoz új világképre és énképre van szükséged.

Ilyet vásárolni azonban nem lehet. Ehhez önismereti munkával jutsz hozzá, amely valódi változást hoz létre benned – és ezt tükrözi majd a világ. A jó hír, hogy is benned van. Csak ki kell bányásznod. Hogy ne éljen és haljon egyszerre hiába Schrödinger macskája, és ne vesszen kárba a mesebeli Mátyás király üzenete, foglaljuk össze hát az egymásból következő tanulságokat:

1. Megtapasztalt valóságod a megfigyelésed módjától függ.

2. Megfigyelésed módja személyiséged szokásaitól, mintázataitól, reakcióitól függ.

3. A valóság tehát, amit megtapasztalsz, tőled, nagy részben a személyiségedtől függ.

Ez a tény talán segít választ adni erre e két kérdésre is:

Fontos-e az önismeret a boldog, kiegyensúlyozott élethez?
Szükséges-e a személyiségmunka ahhoz, hogy a valóságról szerzett élményeid megváltozzana
k?

Talán most már sejted, önmagadon kell elsősorban dolgoznod ahhoz, hogy olyan bölcs legyél, mint a mesebeli Mátyás király és az Eszes lány.

Az önismereten áll vagy bukik, hogy milyennek éled meg az életedet.

Míg a világ megváltoztatására tett kísérletek 99 százaléka teljesen hasztalan, az önismeretbe invesztált idő, energia és pénz sokszorosan térül meg. Ezt mindenki igazolja, aki egy komolyabb önismeretei munkát véghez vitt már életében. Nem véletlen, hogy a TÉT® Akadémia minden programjában és képzésében nagy hangsúlyt fektetünk az önismeretre.

Dr. Hoffmann Gergely írása


Amire már most tudsz jelentkezni:

100 órás, zárt önismereti csoport és imaginációs önismereti csoport az Ön-maguk iránt elkötelezetteknek.

Pszichoszomatika tanfolyam az EGÉSZ-ség, a psziché és a Sors kapcsolatát megismerni vágyóknak.

TÉT® Alapképzés tanulni, fejlődni vágyóknak, gyakorló és leendő segítőknek.

Szeretettel várunk,
 HA KÉSZEN ÁLLSZ A VÁLTOZÁSRA

Tetszett a bejegyzés? oszd meg másokkal is!

Blog ajánló

Hírlevél feiratkozás

Minden jog fenntartva! All rights reserved!
© Dr. Hoffmann Gergely
TÉT® HUMANDOK Oktató- és Egészségközpont – TESSÉK! Közhasznú Egyesület