Hírlevél feliratkozás

Mandalák és szimbólumok: A gyógyulás pillanatképei

(Teljes élet a szimbólumok hatalmával bejegyzés-sorozat 2. rész)

Ha az önismeret útját járod, bizonyára találkoztál már fontos szimbólumokkal. Sok irányzat használ jelképeket, ezek ugyanis ösztönösen izgatják a legtöbb ember fantáziáját. Képekkel játszani jó, és valahogy a gyerekkorunkat hozza vissza. Érdeklődésünk ugyan kimerülhet óvodai jeleink emlegetésében, de a szimbólumok világa a játékon messze túlmutató hatalommal is bír: Az önismeret és gyógyulás addig soha nem látott lehetőségeit adja számodra. A belső képek egy ponton összefonódnak a külső valósággal. Előző bejegyzésünkben megígértem, hogy lerántom a leplet erről a közös pontról. Tarts velem, ha szeretnéd megtudni, mi ez!

A középpont szimbólum jelentése: A kör közepén Én áll

Ha jól megfigyeled a benned felbukkanó képeket, gondolatokat és a külvilágról szerzett benyomásaidat, egyetlen közöset találsz bennük. Ez pedig e tapasztalatok megélője: az Én. Ez az Én az egyetlen közös és így egyedüliként biztos pont minden tapasztalásodban. Ebből a pontból kiindulva fedezed fel belső és külső valóságodat, de bármekkora kört írj is le felfedezőutad során, a kaland végén mindig ugyanoda érkezel vissza: Önmagadhoz. Minden rólad szól. Az Én áll a kör közepén, és ez az Én Te vagy. Életed minden tapasztalata, a középpont éppúgy, mint a kör összes látszólagos pontja – csakis Te vagy.

A mágiától a gyógyulásig

Ha lerajzolod a kört és annak középpontját, tudtodon kívül máris egy Mandalát rajzoltál. A Mandala ugyanis egy kör (a szó eredeti jelentése is ez). Nevezik mágikus körnek is, hiszen a mágia a teremtés, a kreativitás másik neve. Míg a kisgyermek mágikus gondolkodása még csupán helyettesíti a cselekvést, a cselekvő mágia már meg is mozgatja az erőket. Ám jó tudnod, hogy minden olyan mágia, amely a külső világot hajtaná az ego akaratának igájába, előbb-utóbb fekete mágiává válik. Azért, mert ez a cél végős soron nem igaz cél. Teremtő erőd egyetlen igaz célt szolgál: Teremtsd meg Önmagad a lehető legszebb, legfényesebb formában. Ha ezt teszed, a gyógyulás útját járod, amely az Egység birodalmába, valódi otthonodba vezet.

Mandalád mágikus szimbólumai a gyógyulás útjelzői

Első lépésként rajzolj egy Mandalát! Ennek köríve és középpontja éppúgy, mint fő vonalai és színei vagy apró mintázatai csakis belőled fakadnak. Nem vélétlenül használják a Mandalát Indiában és Tibetben a meditációs gyakorlatok során évezredek óta. A Mandala-készítés a szimbólumokban rejlő erőt és a módosult tudatállapot adta önismereti lehetőséget egyesíti. Ne ijedj meg! A módosult tudatállapot nem hókusz-pókusz, sokkal inkább fókusz kérdése! Egyszerűen a fokozott befelé figyelést, koncentrációt jelent. A Mandala-készítés folyamatában az alkotás külső tevékenysége segíti majd fókuszod áthelyezését belső képi világodra. Az elmélyült, koncentrált állapotban megszülető alkotások formái és színei túlmutatnak a külső szépségen, és önismereti utad pillanatképévé állnak össze. Mandaládat készítve és szemlélve önmagad mélyebb rétegeivel kerülsz kapcsolatba. Felismeréseket teszel, kisgyermekként megbántott én-részeid pedig elindulhatnak végre a gyógyulás útján. Ez a mágia egyetlen magasztos értelme.

A valódi gyógyulás a személyiség teljessé válása.

A gyógyulás folyamata lelked útja a teljessé válás felé. Ezen a ponton érdemes a terápia fogalmát tisztáznunk, hiszen annyi, de annyi féle nevű terápia kering a virtuális térben. A terápia gyógymód, kúra, amely lehet lelki (spirituális), fizikai (orvosi), energetikai (természet- vagy energia-gyógyászati) egyaránt. Éned bármelyik területét célozza is, a terápia hosszú távú sikerének kulcsa valójában mindig ugyanaz: az emberi tudat és személyiség változása. A psziché az, amely meghatározza energetikai és fizikai állapotodat, és a psziché az, amely megakadályozza vagy segíti spirituális fejlődésedet. A terápia sikere így hosszú távon mindig a személyiség megváltozását jelenti, ahogy azt a rákból felgyógyulók is tapasztalják – az alkalmazott gyógymódtól függetlenül!

Dr. Hoffmann Gergely írása

Innen folytatjuk egy hét múlva.

A képen látható Mandalát iskolánk Álom- és szimbólum műhelyeinek vezetője, Fucskó Ibolya alkotta.

Ha szeretnéd elkészíteni saját gyógyító Mandaládat, kattints ide.

 

Tetszett a bejegyzés? oszd meg másokkal is!

Blog ajánló

Hírlevél feiratkozás

Minden jog fenntartva! All rights reserved!
© Dr. Hoffmann Gergely
TÉT® HUMANDOK Oktató- és Egészségközpont – TESSÉK! Közhasznú Egyesület