Hírlevél feliratkozás

Lesz-e a szerelemből intimitás? – A kötődés pszichológiai zavarai
A párkapcsolat hat fejlődési szintje 
1. rész. 

A párkapcsolat nem csupán életünk legfontosabb örömforrásai, de legnagyobb tanítói közé is tartozik. Az önismereti munkájukhoz segítséget kérők (és persze a nem kérők körében is) igen jelentős  a párkapcsolati problémák aránya. Ez a pszichológia tanításainak ismeretében egyáltalán nem véletlen. A párkapcsolat ugyanis az életet, a kapcsolat kibontakozása pedig életed legfontosabb fejlődési lépéseit képezi le.

A párkapcsolat 1. szintje: A lila köd pszichológiája

A Pont-pszichológia gyakorlatias rendszere a párkapcsolat dinamikájának megértésében is segít. Lássuk a szinteket a leggyakoribb problémákkal! A párkapcsolat első szintjére a figyelmed beszűkülése és énhatáraid feloldódása jellemző. Ezt a szerelem ködében érheted tetten, amikor el sem tudod képzelni, hogyan is tudnál (és tudtál eddig) a másik nélkül élni. Jellemző, hogy a párod jó tulajdonságait felnagyítod, a rosszakat pedig észre sem veszed.  Ez a szint a hormonok dúlásának függvényében megjelenthet erőteljes mámor képében, de egyfajta belső bizonyosságként is: dolgotok van egymással.

Első kötődési zavar: Érzelmi hidegség

Ha újra és újra azt tapasztalnád, hogy már az első szinten sem sikerül túl közel engedned magadhoz a másikat, az a fejlődés-pszichológia által leírt kötődési zavarokra, vagy legalábbis nehezítettségre utal. Ha veled csinálja folyton ugyanezt az aktuális párod, szintén ennek a szintnek a problémájára utal. A pszichológia nyelvén kifejezve ekkor az árnyékból, a tudattalan mélyéről előbukkanó impulzusok a külvilágban, történések formájában jelennek meg számodra. Ezért, bár elsőre nem tűnik nyilvánvalónak, ekkor is önismereti munkára van szükséged, hacsak nem akarsz ismét hasonlóba belefutni.

Második kötődési zavar: Birtoklás

Nem csak az érzelmi közelség hiány utalhat kötődési zavarra, de ez az, amely már az első szinten is észrevehető. A többire ez sajnos ritkán igaz. A szerelem csalafintasága ugyanis az, hogy a zavarok többségét a felfokozott hormontánc kavarta porfelhő elfedi. Ha valaki túlságosan birtokló, bekebelező, ez az első szinten még alig(ha) lesz zavaró a másik fél számára, amikor ő is az állandó együttlétre vágyik. Ez, a teljes narcisztikus kontroll vagy végletes dependencia (függés) képében megjelenő zavar a második, de legkésőbb a harmadik szinten már komoly problémákat fog okozni.

A párkapcsolat 2. szintje: Bizalom és kijózanodás

Ahogy az összes szint, az első is teljesen természetes állapot. Mégis elérkezik az idő, amikor tovább kell lépnetek. Ha valamelyik félnek ez nem sikerül, akkor túlságosan a másikra akaszkodik, magához köti, esetleg féltékenységével őrli fel az első szint legnagyobb eredményét: a kialakult bizalmat. A második szint törvényszerűen hoz némi kiábrándulást, vagy enyhébb esetben kijózanodást. Utóbbi jó jel, mert azt jelzi, a megszerzett bizalom megengedi, hogy már meglássátok egymásban a negatívumokat is.

Harmadik kötődési zavar: Ambivalencia

A második szint a kritikus másféltől három évig tartó időszak, amelyben nagyon sok kapcsolat megszakad. Ha ez egyszer megtörténik, különösen kamaszkorban, teljesen rendjén való. Ha azonban ismétlődik a minta, érdemes ismét a pszichológia tanításaira figyelve segítséget kérned. Tipikusan a második szinten okoz galibákat a harmadik kötődési zavar. Ez az ambivalencia, a két véglet közötti vívódás. Jó és rossz csatázik (bennetek és köztetek) a második szinten, és ha a szerelem nagy, az ambivalencia pedig erős, a folyamat a tipikus „se veled, se nélküled” állapotba torkolhat, amely akár évtizedekig is eltarthat. A harmadik szintre lépés feltétele, hogy immár a rosszat is meg merjétek látni egymásban. Ekkor megszülettek egymás reális érzékelésének alapjai, amelyre építve a párkapcsolat elindulhat a kiteljesedés útján.

Olvasd el a cikk folytatását ITT!

Dr. Hoffmann Gergely írása

Ez az írás a párkapcsolat fejlődésének pszichológiájáról szól. A párkapcsolat és minden más emberi kapcsolat fejlődési lehetőségeit és irányát azonban az egyes kapcsolatok különböző karmikus feladata határozza meg. 

Tetszett a bejegyzés? oszd meg másokkal is!

Blog ajánló

Hírlevél feiratkozás

Minden jog fenntartva! All rights reserved!
© Dr. Hoffmann Gergely
TÉT® HUMANDOK Oktató- és Egészségközpont – TESSÉK! Közhasznú Egyesület