Hírlevél feliratkozás

Lesz-e a szerelemből intimitás? A kiteljesedés pszichológiája. A párkapcsolat hat fejlődési szintje – 2. rész. 

A boldog párkapcsolat alapja a kötődési nehézségek feloldása. Előző bejegyzésünk erről szólt. Mai írásunkban a négy magasabb szinttel ismerkedünk meg, amelyek csak akkor lehetnek sikeresek, ha a bizalom és a jó-rossz együttes jelenléte mindkét fél számára megélhető.

A párkapcsolat 3. szintje: A kibontakozás kezdete

Következhet a harmadik szint, a próbálkozás, gyakorlás szintje. Ez már nem a találkozásokról, hanem a hosszabb együtt töltött időről szól. Ha komolyabb szándékotok van egymással, ezen a szinten jó tudatosítanotok: „Lakva ismerszik meg a másik.” Érdemes belevágni az összeköltözésbe, de azt is tudva, hogy ezen a szinten még csak a szándék biztos, az eredmény aligha lehet az. Siettetni ezt sem érdemes, ha azonban rendszeresen itt torpannak meg a kapcsolataid, annak vélhetően pszichológiai okai vannak. Ez esetben fordulj segítőhöz!

Az elköteleződés pszichológiája

A harmadik szint „próbaidejének” lejártakor komoly döntés előtt álltok! A negyedik lépés az elköteleződésé, amit csak az első három szint „elég jó” megélésének birtokában tudtok megtenni. Pszichológiai szempontból az elköteleződés a veszteség érzetét keltheti. (A második szinten még elbírt ambivalencia itt, a negyedik szintre lépésnél feszítheti szét teljesen a kereteket.) Napjaink „nekem a legjobb jár” fogyasztói szemlélete teszi igazán nehézzé ezt a döntést. Nem véletlen, hogy a folyamatot régebben segítő, és emiatt igencsak fontos rituálék (eljegyzés, házasságkötés, lakodalom) mára jelentősen veszítettek fényükből, és gyakran kiüresedtek.

A párkapcsolat 4. szintje: A hétköznapok hőstettei

A házassággal ráadásul nem csak egy embert, de annak „házára”, a családjára is igent mondasz, és párod rokonságával is meg kell barátkoznod vagy békélned. Egész életed, ünnep- és hétköznapjaid is átalakulnak. Utóbbiak esetében a munkamegosztás, a közös élet berendezése olyan hétköznapi hőstettek, amelyet mindenki természetesnek vesz és elvár, pedig nagy munka van abban, ha ezt jól csináljátok. Akármilyen nehéz is a döntés és az ezt követő „szürke hétköznapok” szakasza, enélkül nincs boldog párkapcsolat.

A párkapcsolat 5. szintje: A kapcsolat identitása és szabadsága

A negyedik szinten fontos és elég az, hogy a kapcsolat jól „működik”, de az évek során könnyen kiüresedhet, ezért az ötödik szinten még tovább kell lépnetek. Meg kell találnotok a kapcsolat valódi identitását, célját, értelmét. Azt, amitől több lesz puszta együttélésnél,  és amelyben mindketten többé váltok. Ezáltal válik a hűség többé, mint fogadalom, vagy éppen a felek szabadságának korlátja. Kényes, dinamikus egyensúly ez, amely a folyamatos fejlődés állapotában van. Így válik a kapcsolat életetek egyik legfontosabb vállalkozásává.

A párkapcsolat 6. szintje: A kapcsolat kiteljesedése

A hatodik szint a kapcsolat kiteljesedését, a valódi intimitást hozhatja el. Ekkor ketten együtt és külön-külön is teljesek vagytok. Az együtt maradásotok hátterében semmiféle kényszer vagy veszteségtől való félelem nem lapul már. Az intimitás maga az egyszerű tökéletesség, amelybe minden hiba belefér és elfogadható.Ez a hat lépcsőfok párkapcsolatod megértésének alapvető, de nem egyetlen nézőpontja.  A kapcsolat egyes területeinek (szexualitás, otthon, gyermeknevelés, munka stb.) alapos megfigyelése még részletesebb segítséget ad a pszichológia nézőpontjából mind a hat szinten teljes és jól működő kapcsolathoz.

A 6. szint felett: A párkapcsolat spirituális szintjei

Van azonban egy olyan tényező, amely az egészet felülírhatja. Ez a karma, amelynek oka és célaj is van. Minden kapcsolat karmikus, és saját sorsfeladattal bír. Spirituális szempontból nem tehetsz annál többet egy kapcsolatért, minthogy segíted annak kiteljesedését – a karma által kijelölt úton. Ez egyes kapcsolatok esetében megegyezhet a személyes elképzeléseddel vagy a pszichológiai és társadalmi szemlélettel, de más kapcsolatok esetében lehet, hogy teljesen mást rendelt el a sors, mint amit gondolnál. Ne feledd: A sors felülírhatja a kapcsolatodról szóló elképzeléseidet, de ez fordítva nem lehetséges. Ezért érdemes a kapcsolatok TÉT-jének, sorsfeladatának megismerése. Ezt a fentiekkel együtt szemlélve megérted, hogyan teheted tartósabbá, jobbá, teljesebbé párkapcsolatodat.

Dr. Hoffmann Gergely írása.

A párkapcsolat és minden más emberi kapcsolat fejlődési lehetőségeit és irányát az egyes kapcsolatok különböző karmikus feladata határozza meg.

Tetszett a bejegyzés? oszd meg másokkal is!

Blog ajánló

Hírlevél feiratkozás

Minden jog fenntartva! All rights reserved!
© Dr. Hoffmann Gergely
TÉT® HUMANDOK Oktató- és Egészségközpont – TESSÉK! Közhasznú Egyesület