Hírlevél feliratkozás

Kvantum és pszichológia? Mi közük egymáshoz?

Gyakran kérik tőlem, magyarázzam el, mi is az a „kvantum” és mit jelent a Kvantum-pszichológia kifejezés? Ebben a bejegyzésben most erről, valamint a spiritualitás és a pszichológia kapcsolatáról olvashatsz.

A kvantum szó maga mennyiséget jelent. Jelenléte a kvantum-fizikában arról szól, hogy a Végtelen energia csak véges, anyagi „csomagokban”, mennyiségekben tud megjelenni. Ezek a kis csomagok (az anyagi részecskék) azonban nem egymástól független, objektív dolgok, hanem mindig a megfigyeléstől függően megnyilvánuló valószínűségek.

Végső soron maga az Univerzum is csupán egy megnyilvánulni látszó valószínűség, s nem objektív világ. A kvantumfizika alaptétele: „A megfigyelőtől független objektív valóság nem létezik.”

Pszichológia másképp: Kvantum-pszichológia

A kvantum-pszichológia számára a véges emberi én-tudat csupán a Végtelen Tudat egy „csomagja”, megnyilvánulása. Az Önvaló, az Egység a végtelen lehetőségek tárháza, amelyből a megfelelő együttállásban a tapasztaló „én” és a tapasztalni vélt „világ” egyszerre bontakozik ki. Mindez csupán a Tudat játéka, de mint illúzió igen makacs jelenség. Einstein szavaival: „A valóság csupán illúzió, de roppant kitartó.”

A spiritualitás zsákutcája

A spiritualitás minden útja az illúzió feladását tűzi ki célul, a spiritualitás útját járó ember azonban többnyire elakad a „hogyan” kérdésénél. Rengeteg útkereső szenved a vágyott cél távoli volta és az eszközök hiánya miatt. A „hogyan” kérdésre az ezoterikus irányzatok többsége nem tud választ adni.

Ez az igény hívta életre a kvantum-pszichológiai szemléletet, “A Végtelen egyszerű” című könyvet, valamint hazánk első és egyetlen akkreditált Kvantum-pszichológiai képzését. (Bár a 2013-as új Felnőttképzési törvény az összes program-akkreditált felnőttképzést eltörölte, az akkor PL6487-es lajstromszámot viselő képzésünk átalakult, tovább fejlődött, és 2 éves Kvantumiskolaként várja a világukat az egyetlen lehetséges módon, önmaguk átalakítása által megváltoztatni vágyó hallgatókat.)

A pszichológia kiteljesedése

A kvantum-szemléletben a psziché vizsgálatának alapja a Tudat és a tapasztaló személyes én-tudat valódi kapcsolata. A klasszikus pszichológia ezzel csak látszólag áll szemben, valójában a kvantum pszichológia kibővíti, teljessé teszi azt. Ahogy a kvantum-fizika épít a newtoni fizikára, a kvantum-szemlélet is a klasszikus pszichológia tudására alapoz.

Utóbbi tény azért is fontos, mert az ezoterikus segítségnyújtás pontosan ezt az alapot nem ismeri. Ennek egyik oka az, hogy a valódi, pszichoterápiás szemléletű önismeret a hivatásos segítők (orvosok, tanárok, pszichológusok, természetgyógyászok, egészségügyi dolgozók) számára létrejött képzésekben sem szerepel érdemben, nemhogy a az úgymond „laikusoknak” szánt ezoterikus tanfolyamokon.

A másik ok pedig, hogy ez a fajta önismereti munka valódi elkötelezettséget és bátorságot kíván. Meglepőnek tűnhet, de a földre szállás és saját árnyékba szorult személyiségrészeink befogadása nélkül nem érhető el az oly’ sokak által vágyott megvilágosodás.

A valódi spiritualitás

nem mohó gyermeki igényeid kielégítését szolgálja, hanem Önmagad legteljesebb megnyilvánulása felé terel. Nem leszel különb, vagy jobb ember. Nem megszerzel valamit, hanem ráébredsz, hogy a kezdetektől fogva Te vagy az, amit keresel. A folyamat éppen a vágyak, elvárások miatt fájdalmas időnként. Ezért is választják kevesen a mágia és varázslás világából való kilépést, és a valódi spiritualitást.

Tudomány, pszichológia és spiritualitás egy helyen

Az ezoterikus illúziókból és a materialista szemléletből egyaránt kiábrándultak számára azért már van lehetőség a fejlődésre. Léteznek a spiritualitás útján a fejlődést, és az önismereti folyamatot egyszerre szolgáló, a Teljes emberré válást segítő műhelyek, iskolák. Ezek egyike a Kvantumiskola, ahol védett, családias környezetben tanulhatsz és fejlődhetsz.

Már az sem véletlen, hogy eljutottak hozzád ezek a sorok. Ha magadra ismertél, szeretnéd a pszichológia és a spiritualitás tudását a magad, és mások javára fordítani, vár a TÉT Akadémia. Ahol az információ Tudássá válik, ha a Végtelen és te is úgy akarod.

Dr. Hoffmann Gergely

Tetszett a bejegyzés? oszd meg másokkal is!

Blog ajánló

Hírlevél feiratkozás

Minden jog fenntartva! All rights reserved!
© Dr. Hoffmann Gergely
TÉT® HUMANDOK Oktató- és Egészségközpont – TESSÉK! Közhasznú Egyesület