Hírlevél feliratkozás

Ismerd meg emberi kapcsolataid legfontosabb tanításait!

A Karma célja valójában mindig ugyanaz: a Szeretet. (Erről előző bejegyzésünkben részletesen olvashatsz.) A Szeretet gyakorlására e világon messze emberi kapcsolataid a legalkalmasabbak. Most azt vizsgáljuk meg, mire tanít a Sors a kapcsolataidon keresztül.

A Karma a Sors ember-közeli arca

Az európai ember Sorsról alkotott képe többnyire személytelen. A Végzet vonszol, a Sors ver vagy jutalmaz, és Te tehetetlenül tűröd vagy éppen lázadsz ellene. Még a megszemélyesített Gondviselés is egy rajtad kívül álló valami vagy valaki, akinek ki vagy szolgáltatva. A „vedd kezedbe a sorsodat” típusú tanítások pedig úgy festik le a valóságot, mintha csak Te lennél, és a rajtad kívüli világ lenne élettelen tárgy (beleértve a több mint 7 milliárd embert is). A Karma az a szemlélet, amely arra tanít: Te és a világod (sorsod) egyaránt személyes, élő, mozgó és változó létezők vagytok.

A Tudatosság előnye és hátránya

A személyesség felismerése kényelmetlen sok ember számára. Ez ugyanis felelősségvállalásra szólít fel. A megértéssel növekvő Tudatosság azonban Erőt is ad a kezedbe: A változtatás lehetőségét nyered vissza általa. A Karma lényege ez: Van szabad akaratod – abban, hogy a lehető legjobbat hozzad ki magadból és a kapcsolataidból. Kapcsolataid TÉT-je, sorsfeladata pedig azt is megmutatja, hogyan teheted ezt. Ezek vizsgálatát azokkal az általános tanításokkal kezdjük, amelyeket minden kapcsolatban érdemes megfogadnod.

Természetes hierarchia a kapcsolatokban

Az egyik ilyen a hierarchia, vagyis az alá-fölérendeltség kérdése. A kapcsolatok ebből a szempontból három nagy csoportba sorolhatók. Az egyértelműen alá-fölérendelt kapcsolatok egyik fajtája a természetes (biológiai) hierarchia, amely mindannyiunkat érint. Ezek a szülő-gyermek kapcsolatok, ahol a szülő dominanciája megkérdőjelezhetetlen. Ha ez a szó sérti a füledet, érdemes megvizsgálnod, hogyan viszonyulsz a hatalomhoz, az autoritáshoz. Vélhetően akad vele önismereti tennivalód. A Hellinger által felismert és gyönyörűen leírt, majd a Családfelállítás módszerében alkalmazott természetes hierarchia univerzális törvény, amely akkor is hatályos, ha berzenkedünk ellene. Ennek (néha bizony torz) tükre az ember által megalkotott társadalmi hierarchia, amely a pozícióból fakad. Mindkettőnél alapvetőnek kell(ene) lennie a következő alapszabálynak:

A pozíció nem csak a lehetőségeket, de a felelősséget is meghatározza

A fölérendelt helyzetben lévő személyt nem csak szélesebb jogkörrel, de nagyobb felelősséggel is felruházta a Sors. Ha ezzel visszaél, olyan karmikus láncolatot indít el, amelynek végén hasonló szembesülés vár rá. De ugyanígy a karma helyreigazítását váltja ki az is, aki a biológiai vagy társadalmi pozícióból fakadó tekintély ellen lázad. Számára a szimmetrikus kapcsolatokat tartalmazó második csoport nyújthat menedéket. Egy barát, munkatárs, (házas)társ, szabadidő-partner a hierarchia azonos szintjén áll veled. Ezt figyelmen kívül hagyni szintén hiba. A dominancia alapja ezért ezekben a kapcsolatokban is csak kölcsönös (kimondott vagy ki nem mondott) megegyezés lehet.

A határok fontosak a kapcsolatokban

A kapcsolatok harmadik csoportjára a hierarchia vegyessége vagy keveredése jellemző. Az idősebb testvérrel való kapcsolatod nem csak szimmetrikus, de időnként alárendelt is (akár teszik, akár nem). Utóbbi jelentősége az életkorotok növekedésével persze csökken. Ez a vegyes hierarchia esete, a kevertté pedig az, amikor a barátod a munkahelyen beosztottad, a párod a jóga-oktatód vagy éppen ő a lakógyűlésen a levezető elnök. Ezeket a kapcsolatokat ésszel, az egyes területeket minél jobban elkülönítve érdemes élned, különben a hierarchia keveredéséből adódóan (is) sok problémára számíthatsz. Fontos a határok meghúzása és megőrzése.

A kommunikáció és a Sors

A másik általános tényező a kommunikáció. A legtöbb kapcsolat ennek hibája miatt megy tönkre. Könnyen esünk abba a hibába, hogy azt hisszük, a másik is ugyanúgy gondolkodik egy kérdésről, mint mi. Folyamatosan tanulnunk kell azt, hogy erre semmi garancia nincsen. A gondolatolvasás bár ezoterikus körökben népszerű, csak ritkán hatékony. Sokkal gyakrabban káros hatású. A két különböző fejben zajló különböző folyamatok a kommunikáció csatornái, a szavak, hangsúlyok, mimika és testbeszéd útján kapcsolhatók össze, és ezzel a félreértések, hibák sőt a kapcsolati katasztrófák nagy része is megelőzhető (volna).

Fejlődés nélkül mindez hiábavaló

A hierarchia, a határok és a kommunikáció fontosságának tiszteletben tartásával rengeteget tehetsz kapcsolataid javításáért. A fejlődés azonban ennél is többet, a kiteljesedést adja. Ráadásul amelyik kapcsolat nem fejlődik, az előbb-utóbb bizonyosan hanyatlani kezd. Ez csak idő kérdése. A fejlődésnek minden kapcsolat esetében meghatározott, de kapcsolatonként eltérő iránya van,a melyet igen hasznos ismerned.

Ezek 12 fajtáját, az okok és célok rendszerét A karma és a kapcsolatok bejegyzés-sorozat 3., befejező részében mutatom be. A harmadik rész ITT található!

Dr. Hoffmann Gergely írása
 

Ha szeretnéd megérteni és feldolgozni fontos kapcsolataid sorsfeladatatát, a 108 különböző kapcsolati sorsfeladatot bemutató Kapcsolatok TÉT®-jét neked találtuk ki. 

 

Tetszett a bejegyzés? oszd meg másokkal is!

Blog ajánló

Hírlevél feiratkozás

Minden jog fenntartva! All rights reserved!
© Dr. Hoffmann Gergely
TÉT® HUMANDOK Oktató- és Egészségközpont – TESSÉK! Közhasznú Egyesület