Hírlevél feliratkozás

A spiritualitás mint identitás és kiteljesedés.
Az ezotéria lépcsőfokai 3., befejező rész

 

Előző két bejegyzésünkben a spirituális úton járó ember elé tornyosuló kihívásokról és veszélyekről volt szó. Láthattuk, hogy a pszichológia sokat segít a jelenségek, a Pont-pszichológia rendszere pedig az ezotéria lépcsőfokainak megértésében. Megvizsgáltuk a keresőre leselkedő veszélyeket, az első két lépcsőfokon a naivitást, a guru-betegséget, a spirituális úton-állást, a belső törekvések háttérbe szorulását a külvilággal szemben, a harmadikon pedig az örök kereső-betegséget, a korai elköteleződést és kiégést.

Az ezotéria negyedik lépcsőfoka türelemre tanít

A Pont-pszichológia ismeretében könnyen megértjük, hogy az ezotéria harmadikról negyedik lépcsőfokára feljutni számodra olyan kihívás, mint a kisgyermek számára az óvoda színes, játékos világából az iskola komor falai közé lépni. A harmadik szakaszt lehet, hogy igen rövid idő alatt teljesítetted, de a negyedik lépcsőfokon biztosan türelemre lesz szükséged, mert itt bizony az idő az úr.

Ahogy a gyermek az iskolapadban, keresőként te is megtanulod, hogy valódi tudást csak elmélyüléssel és kitartással szerezhetsz. Mivel túl vagy már a kezdeti sérülékeny szakaszokon, hozzá hasonlóan bátran választhatsz magadnak te is iskolát. Persze te választasz, nem a szüleid, és lehetőleg olyat, amely nem megváltóvá válást vagy instant megvilágosodást ígér. Olyat spirituális iskolát érdemes választanod, amely belső munkára szólít és ehhez biztosítja is a feltételeket.

A pszichológia tanítása a kitartásról

Nem feltétlenül szükséges iskolában tanulnod, a negyedik lépcsőfokon a csendes befelé fordulás is eredményes lehet. Akár másokkal együtt, akár egyedül haladsz keresztül ezen az útszakaszon, a kitartás az az erény, amelyre szükséged van. A fejlődés-lélektani kísérletek igazolták, hogy azok az óvodások, akik nem tudnak késleltetni, jó eséllyel felnőttként sem lesznek elég kitartóak. Az azonnali kielégülés-vágy a spirituális kereső esetében persze nem annyira a csokoládéról, inkább a magasabb tudatszintek eléréséről szól.

Különösen nehéz a nem kitartó kereső helyzete akkor, ha már volt rész magasabb tudatállapotokban. Az ego hajlamos ezeket saját eredményeként feltüntetni, és befejezettnek tekinteni a tanulást. Ez a spirituális gőg tipikus esete, amely a belső lustaságot kinyilatkoztatásokkal fedi el. A kihívások, problémák ezzel együtt sem olyan nyilvánvalóak, mint  a korábbi szinteken, az ego pedig nagy játékos, bevet mindent a szabotálás érdekében, mint egy élelmes diák a tanteremben. Éppen ezért klasszikus önismereti munka, egyéni vagy csoportos terápia nélkül alig lehetséges megoldani a negyedik lépcsőfok kihívásait, és tovább lépni erről a szintről.

Az ezotéria törvényszerűen egyéni úttá válik

A pszichológia és a motiváció-kutatás jól ismeri a valahová tartozás igényének fontosságát, amely ezen a lépcsőfokon segíthet, de tévútra is vezethet. A közösséghez tartozás nagy mértékben könnyíti belső munkádat, de sajnos helyettesítheti is azt. A negyedik szint nem megfelelő megélésének gyakori tünete az ashram-betegség, a csoporthoz tartozás gőgje, a más utat választók lenézése. E mögött már felsejlik az ötödik lépcsőfok legnagyobb kihívása:

A valódi ezotéria egyéni út, így előbb-utóbb a csoportok elhagyására késztet

Egyedisége miatt az ötödik szinten már nehezebb közös mintákat találni, annál is inkább, mert nagyon kevesen lépnek fel ide. Ez azonban nem baj, sőt: ha a negyedik lépcsőfokig vezetett el az utad, rengeteget tettél magadért. Hogy ebben az inkarnációban bekövetkezik-e az ötödik lépés, nem tudhatod előre, de ha megtanultad az első három szakasz leckéit és keményen megdolgoztál a negyedikben, számíthatsz rá.

A változás anatómiája: Nézz szembe a félelmeiddel!

Az ötödik lépés nehezebb lesz, mint az eddigiek, ez ugyanis a változás lépcsőfoka. Ha a változatosságot szereted, ne hidd, hogy könnyebb dolgod lesz, lehet, hogy éppen a „szürkeséget” kell majd megtanulnod itt. Mindenképpen kvantumugrás vár rád. Az ötödik lépcsőfokon mindaz, amit eddig tanultál, az identitásod részévé kell, hogy váljon. Éned gyökeresen átalakul, nem egyszer a hivatásodat is magad mögött hagyod. Az ismeretlenbe veted magad, a semmibe. A túloldalon ott vár új, minden eddiginél teljesebb Önmagad, de az ugrás előtt a legnagyobb sötétséggel kell szembenézned: saját félelmeiddel. Az út rajtuk keresztül vezet a Fény felé.

Spirituális válság

Nem csoda, ha sokan megtorpannak ezen az úton. Ha veled is ez történik, tudd, jó okkal van így. Valószínűleg vissza kell fordulnod, hogy meglásd, valamelyik lépcsőfok még hiányos, vagy roskadozik. Sok kereső olyan erős indíttatással érkezik a Földre, hogy előbb aktivizálódik a hármas, négyes vagy akár ötös szint, mintsem az első kettő stabil lenne. Ha te is közéjük tartozol, legkésőbb az ötös szinten szembesülsz azzal az igazsággal, hogy a fokok sorrendje nem megcserélhető, és az egyes lépcsőfokok nem átugorhatók. Ezt nevezzük spirituális válságnak, amiről egy másik bejegyzésben olvashatsz. Bármilyen fájdalmas is, ilyenkor nem előre, hanem hátra kell lépned egyet (vagy többet), és ebben a pszichológia, az önismereti munka többet segít majd, mint az újabb spirituális gyakorlatok.

Ötről a hatra: Az ezotéria kiteljesedése

Amikor tényleg megvetetted lábad az ötödik szinten, új identitásod, spiritualitással átszőtt személyiséged stabilizálása, kibontakoztatása a feladatod. A tanítás valamilyen formája jó eséllyel megtalál ezen a lépcsőfokon. Tapasztalataid, az úton megélt mélységek és magasságok, gyötrelmek és spirituális pillanatok mind személyiséged részévé válnak.

Bármilyen tanítás, iskola vagy terápia legfeljebb idáig kísérhet el.

Itt az idő már neked dolgozik, Önmagad egyre teljesebbé válik. A hatodik szintre nem tudsz belépni, az az elsőhöz hasonlóan megnyilvánul számodra. Valójában benne találod magad. Kinyílik egy kapu, és nem lép át rajta senki, csupán felismered, hogy mindig is bent voltál, a kinti világ pedig csupán illúzió. Felismered sorsod, választott életutad. Gyógyító leszel, tanító, bölcs, remete, vagy egyszerű halász? Egyértelművé válik itt és most. Bárhová is vezet innentől az út, bárkivé is válj ezután, az nem lesz más, mint az ezotéria kiteljesedése.

 

Dr. Hoffmann Gergely írása

Ha készen állsz a negyedik lépcsőfokon szükséges elmélyült elköteleződésre, jelentkezz 1 éves Pszichoszomatika tanfolyamunkra vagy 3 éves Transzperszonális Életút- és Életvezetési tanácsadó képzésünkre!

Szeretnéd megismerni a Pont-pszichológia ezotéria lépcsőfokain végigvezető rendszerét?  Keresd a Pont az Élet – A Teljes ember könyve című művet a nagyobb könyvhálózatok boltjaiban és web áruházaiban. A könyvről többet megtudhatsz itt

Tetszett a bejegyzés? oszd meg másokkal is!

Blog ajánló

Hírlevél feiratkozás

Minden jog fenntartva! All rights reserved!
© Dr. Hoffmann Gergely
TÉT® HUMANDOK Oktató- és Egészségközpont – TESSÉK! Közhasznú Egyesület