Hírlevél feliratkozás

Hol tartasz a spirituális úton? Az ezotéria lépcsőfokai 1. rész

Az Egység felé haladó, a köznyelv szerint „spirituális úton járó” ember könnyen elveszhet az ezotéria címszó alatt elé bukkanó lehetőségek között. Ha Te is érezted már magad így akár a holisztikus könyvek sokaságát látva a könyvesboltokban, akár a tanfolyamok, gyógyító eljárások tömkelegét szemlélve az interneten, ez az írás segíteni fog abban, hogyan haladj tovább az úton. A sikeres választás kulcsa az, ha rálátsz, hol is tartasz saját utadon. Ennek megértését a Pont-pszichológia egyszerű rendszere könnyíti meg számodra. Lássuk hát, melyek az ezotéria máris magad mögött hagyott lépcsőfokai, és melyek azok, amelyek még várnak rád!

Az ezotéria első lépcsőfoka

Az ezotéria útja a személyes éntől az egyetemes Mindenségig vezet, ezért olyan szemléletre van szükség, amely egyetemes (spirituális), de a személyes én (ego) által bejárt út szakaszait is ismeri. A  Pont-pszichológia pontosan ilyen rendszer. Az egyes pontok, lépések, szintek törvényszerűen következnek egymásból.

Az első lépcsőfok maga a szembesülés. Bizonyára fel tudod idézni azt a pillanatot, amikor először megsejtetted, megérezted vagy tudtad, hogy a valóság több, mint az anyagi világ. Mindegy, hogy 3 vagy 55 éves voltál ekkor, ez (volt) ez első lépés számodra.

A pszichológia segít megértened a második lépést

Az első lépéssel könnyű dolgod van. Valójában nem is te teszed meg, hanem magától, a Sors által elrendelt időpillanatban bukkan fel. A második lépéstől viszont már a te elszántságod is szükséges. A szembesülést ugyanis a vívódás időszaka követi. Az Egység Igazsága ekkor szembekerül a hétköznapok rész-igazságaival. A spirituális út, amelyen ekkor haladsz ekkor még csak egysávos, alig betonozott, rég elhagyott utacska egy kietlen tájon. Éppen csak indulnál ezen az úton, miközben a hétköznapok valósága hatalmas lendülettel száguld veled szemben.

A frontális ütközés elkerülhetetlen. Hatalmas csattanást (gondolatok ütközését) hallva és fájdalmat (érzelmeid szenvedését) érezve kell döntened a hogyan továbbról. A pszichológia ambivalenciaként ismeri azt a kettősséget, amelyet ekkor megélsz. Indulnál, de valami folyton szembejön vagy visszahúz. Mivel ismered ezt az állapotot életed más területeiről is, tudod mire van ilyenkor leginkább szükséged, hogy dönthess: időre és türelemre.

Az első félmegoldás: Az ezotéria feladása

Amikor a Feltétel nélküli Szeretet eszméje újra és újra összeütközik benned a hétköznapokban tapasztalt szeretet-nélküliséggel, haraggal, indulattal, félelmekkel, nagy fájdalmat élsz meg. A fájdalmat nem szeretjük, ezért igyekszünk elkerülni. Sok kereső ezért a kétféle igazság küzdelmét fél-megoldással igyekszik lezárni. A három különböző félmegoldás egyike a keresés ideiglenes vagy végleges feladásában, az ezotéria háttérbe szorulásában jelenik meg. A hétköznapi „valóság” ül diadalt. Fontos tiszteletben tartani ezt a döntést, a Pont-pszichológiát ismerők ugyanis jól tudják, hogy az első négy szakasz közül ez a legnehezebb. Ráadásul nem csupán az első, hanem mindhárom félmegoldás „gyógyítható”. Igaz, mind közül a legnehezebben a következőtől szabadulhatsz meg.

A második félmegoldás: A Guru-betegség és a spirituális útonállás

Ez a félmegoldás az előbbinél veszélyesebb, éspedig azért, mert nem látható. A Végtelen és az ego küzdelmét a jó és a rossz meccseként megélő ember ritkán tud belenézni a tükörbe, amely a benne is felbukkanó „rosszat” mutatja. Ha ekkor a pszichológia által hasításnak nevezett mechanizmus lép életbe, a „rosszat” kiradírozza a kereső elméjéből. Ettől persze az még ott marad, és a külvilágba vetül. Ez egy torz világképet eredményez, amelyben a kereső a „jó”, az „okos” és a „szép”, a világ pedig „rossz”, „tudatlan” és alsóbbrendű. Narcizmusra hajlamos személyek számár könnyebb ezt a pozíciót elfoglalni, mint szembenézni gyenge és esendő énjükkel. Az ezotéria útvesztőiben bizony számtalan ilyen, magát gurunak vagy tanítónak tartó spirituális úton-álló szedi áldozatait.

Ha kíváncsi vagy a harmadik félmegoldásra és arra, miért olyan könnyű az álguruk hálójába kerülni, olvasd el a jövő heti folytatást! 
 

Dr. Hoffmann Gergely írása

 

Ismerd meg a spiritualitást, a pszichológiát, a sorsfeladatokat és szimbólumtant egyesítő TÉT® önfejlesztő és tanácsadó rendszert 2019. február 9-i nyílt napunkon!

 

Szeretnéd megismerni a Pont-pszichológia ezotéria lépcsőfokain végigvezető rendszerét? 
Keresd Pont az Élet – A Teljes ember könyve című művet a nagyobb könyvhálózatok boltjaiban és webáruházaiban. A könyvről többet megtudhatsz itt.

Tetszett a bejegyzés? oszd meg másokkal is!

Blog ajánló

Hírlevél feiratkozás

Minden jog fenntartva! All rights reserved!
© Dr. Hoffmann Gergely
TÉT® HUMANDOK Oktató- és Egészségközpont – TESSÉK! Közhasznú Egyesület