Hírlevél feliratkozás

Hogyan léphetsz be a Tudatosság birodalmába?
Utazás a külső valóságból az ösztönökön át az utolsó szóig

Ha Téged is érdekel az ezotéria, biztosan találkoztál már a Tudatosság kifejezéssel. Ennek a fontos és gyakran használt kifejezésnek azért érdemes cikket szentelnünk, mert maga a szó teljesen mást jelent, ha spirituális és mást, ha pszichológiai vagy hétköznapi értelemben használjuk.

A tudatosság mint célszerűség és a pszichológia

„A cél szentesíti az eszközt.” Bár ez nem törvényszerű, gyakran erre hivatkozik a köznapi értelemben cél-tudatos személy. A karrierjét a társadalomban tudatosan építő ember bizony nem egyszer olyan eszközöket használ, amelyek meglehetősen távol állnak a spiritualitástól. Az így „tudatos” személy gyakran inkább akarnok, makacs, önfejű, semmint szelíd és alázatos. A pszichológia szemszögéből nézve az akarnok ember „tudatossága” sokkal inkább a személyiség fejlődése során elszenvedett traumák tükre, mint a Tudatosságé.

Ki hogyan áll a Tudatosság terén?

A szelíd kedvesség gyakran tűnik a Tudatosság bizonyítékának, pedig nem feltétlenül az! Könnyen lehet akár álcázott önbizalomhiány tünete is, amelynek hátterében szintén korai sérülések állnak. Úgy tűnik, beszélni könnyebb a Tudatosságról, mint azt megállapítani, ki hol is tart e téren. Magam rengeteg emberrel találkoztam, aki tudatosnak tartotta magát. Némelyikük arra hivatkozott, hogy mindig ösztönösen, a megérzéseire hagyatkozva dönt, míg mások alaposan átgondolnak egy problémát, mielőtt határoznának. Szerinted melyikük áll a Tudatosabb magasabb fokán?

Húzd el a viselkedés függönyét!

Lehet, hogy most meglepődsz, de a kérdés nem eldönthető. Carl Gustav Jung az első csoportba tartozó személyeket érző, a másodikba sorolhatókat gondolkodó típusúként jellemezte. Ahogy a nyugati pszichológia nagyja megállapította, ezek azonban csupán irányultságok. Olyan jellemzők, mint a magasság vagy szemszín, amelyek a Tudatosságról nem árulnak el semmit. Látható, hogy a viselkedésből kiindulva nem sokat tudunk meg a lelki értelemben vett Tudatosságról. A külső kép csak egy függöny, amelyet el kell húznod ahhoz, hogy tisztán láss.

Tényleg mindenki tükör. Mások is.

Ha megtetted az első lépést, előbb-utóbb szembesülsz majd azzal is, hogy az elhúzott függöny mögötti kép sem tiszta és egyértelmű. Persze sokan képzelik azt, hogy átlátnak a másikon. Ezoterikus közhely, hogy „tükröt tartunk egymásnak”, de sok kereső esik abba a hibába, hogy önmagát tiszta tükörnek tartja, akit a konfliktusok nem érintenek meg. Ez nem a Tudatosság jele, sokkal inkább egy, a pszichológia által leírt elhárító mechanizmusok közül. A projekció (kivetítés) vagy a hasítás (tagadás) megléte lehetetlenné teszi a tisztánlátást. Ezért van nagy szükségünk a mások által mutatott tükörre.

(Dr. Hoffmann Gergely írása)

Mi is ezt tesszük. A második rész ITT, harmadik rész ITT elérhető.

A csoportos műhelyek és tréningek egyik legnagyobb ajándéka az a sok-sok tükör, amelybe belenézve az eddiginél is teljesebb képet kaphatunk magunkról. Gyere el 100 órás zárt önismereti csoportunkba, ha komolyan szeretnél változtatni az életeden!

Tetszett a bejegyzés? oszd meg másokkal is!

Blog ajánló

Hírlevél feiratkozás

Minden jog fenntartva! All rights reserved!
© Dr. Hoffmann Gergely
TÉT® HUMANDOK Oktató- és Egészségközpont – TESSÉK! Közhasznú Egyesület