Hírlevél feliratkozás

Mitől lesz hatékony a tanácsadás?

2. rész: A segítő és az önismeret

Egy üzleti tanácsadónak a pénzügyekhez, egy életmód-tanácsadónak az egészséges életmód alapelveihez kell értenie. Viszonylag objektív tudásra van szüksége ahhoz, hogy jó tanácsokat adjon. Egy lelki segítőnek ezzel szemben saját lelki folyamatait kell ismernie. Ez merőben szubjektív, ingoványos terület, és sok hibázási lehetőséggel jár. Mégis, számtalan ember fordul képzetlen, és önreflexióra képtelen segítőkhöz. Miért ilyen lehangoló a helyzet?

A segítő nem kellő önismeretének két oka van

Az első ok az, hogy a hivatalos, állami képzésekben egyetlen segítőt sem tanítanak meg az ilyen szintű önismereti munka fontosságára. Orvosok, természetgyógyászok, ápolók, tanárok, szociális segítők és bizony pszichológusok ezrei lépnek ki úgy az életbe, hogy – ha csak belső indíttatásuk nincs erre – semmilyen segítséget nem kapnak ehhez. Az alternatív segítőket kiképző tanfolyamok nagy részével ugyanez a helyzet. Az ezoterikus irányzatokban dolgozók számára ez fokozott érzékenységük miatt különösen veszélyes!

A valódi önismereti munka nem könnyed szórakozás

A mély önismereti igény hiányának másik, nem elhanyagolható oka az, hogy ez a munka nehéz. Az önismeret időről-időre fájdalommal jár, és ezért kevesen vállalják. Emberileg teljesen érthető, hogy tanácsokat osztogatni jóval könnyebb, mint saját traumáinkkal szembenézni. De egyszer minden valódi segítőnek fel kell tennie a legfontosabb, önmagáról szóló kérdést: Miért is olyan fontos nekem nap mint nap szenvedőkkel – tehát a szenvedéssel foglalkoznom? Miért ilyen hivatást választottam “tisztes polgári szakma” helyett?

Miért foglalkozik a segítő a szenvedéssel?

Azért, mert ez érdekli. Dolga van vele, fontos a számára. Ennek felismerése nélkül magas lóról tanácsokat osztó, vagy Guru-szindrómában szenvedő megközelíthetetlen “félisten” képét ölti magára. Ez a biztosan lefelé vezető út. Ne hagyd, hogy az ilyen “gyógyító” vagy “tanító” előbb-utóbb törvényszerűen bekövetkező hanyatlása maga alá temessen! Jogod van tudni, megkérdezni, végez vagy végzett-e önismereti munkát. Olyat, amelyben átadja a kontrollt, az irányítást egy másik személynek (terapeutának). Ha ilyen válaszokat kapsz: “nem, mert nekem nincs szükségem rá”, “húsz éve önismereti munkát végzek, de egyedül”, érdemes óvatosan hátralépned egyet. Ha ő nem képes arra, hogy átadja az irányítást, tőled hogyan várhatná el?

Az igazi terápia nem lehetséges a kontroll átadása nélkül

Az önismereti munka legnehezebb része a saját tudattalan, árnyékban lévő érzelmi, gondolati tudattartalmaink feldolgozása. Ez egy hosszú folyamat, sosem varázsütésre bekövetkező változás! A folyamatnak van olyan szakasza, amelyben segítségre van szükséged. Ennek beismerése nemhogy nem szégyen, hanem elismerésre méltó tett. Minden hiteles segítő keresztül megy ezen. Ennek köszönheti, hogy felismeri és elbírja saját szenvedése súlyát – így a hozzá forduló biztos lehet abban, hogy saját kérdéseire kap majd tőle valódi választ.

Mindent magadon kezdj!

A TÉT® Akadémián ilyen segítőket képezünk, akik készen állnak szembenézni önmaguk mélységeivel. Ha nálunk tanulsz, először mindent a saját bőrödön tapasztalsz meg, az oktatás ugyanis önismeret- és gyakorlatközpontú. A TÉT®-tanácsadást nem mások “meggyógyításával”, hanem önmagad megértésével kezded, hogy utána igazán segíteni tudj másokon is.

A TÉT® Akadémia képzéséhez szükséges némi bátorság és kitartás.

Éppen annyi, mint az élethez, ha azt nem szürke, fásult mindennapoknak, hanem egy igazi, nagy kalandnak szeretnéd látni, amelynek minden pillanata Önmagad teljességéhez visz közelebb. A képzés felépítése lehetőséget ad arra, hogy a saját tempód szerint végezd el azt. A nagy utazáshoz szükséges erőt nem csak önmagadból kell merítened. Iskolánk családias légköre és szellemisége, segítőink értő figyelme a képzés első pillanatától az utolsóig segít majd ebben.

A döntés a Tiéd, ám nem a racionális énedé.

A valódi kibontakozás döntése mélyen belül születik meg. Van, hogy váratlanul, szinte a “semmiből”, ám nem egyszer sok-sok éves ezoterikus keresőmunka után jön el az idő. Ekkor megérzed, meglátod, meghallod a belső hang hívását.

Akkor szeretettel várunk majd a nagy kalandra, az igazi változásra.

Ha másfele visz az utad, segítőként válaszd bátran a TÉT® Akadémián végzett tanácsadókat. Jó szívvel ajánlom őket.

Dr. Hoffmann Gergely írása

 

Ha aktív vagy leendő segítő vagy, a Transzperszonális Életút-tanácsadó-képzés I. évfolyamán, a TÉT® Alapképzésen tanulva nem csak megérted, de el is sajátíthatod ezt a szemléletet.

Ismerj meg minket! Önismeret, egészség, kapcsolatok, hétköznapok és a Spirituális törvények egysége vár ezen a fél napos programon.

 

 

Tetszett a bejegyzés? oszd meg másokkal is!

Blog ajánló

Hírlevél feiratkozás

Minden jog fenntartva! All rights reserved!
© Dr. Hoffmann Gergely
TÉT® HUMANDOK Oktató- és Egészségközpont – TESSÉK! Közhasznú Egyesület