Hírlevél feliratkozás

Minden tapasztalásnak hat feltétele van

Érthető pszichológia bejegyzés-sorozat – 2. rész

Múlt heti bejegyzésünkben az észlelés alapját, a polaritást vizsgáltuk meg az élet és a pszichológia szemszögéből. Láthattuk, hogy teljes igazság nem csupán mentális úton, de az érzékelés folyamatában sem tapasztalható meg. Az érzékelés egyszerű folyamatnak tűnik, pedig valójában legalább hat dolog szükséges hozzá. A pszichológia ennek megértésében segít.

Minden tapasztalás csak a valóság hiányos, tökéletlen darabkája.

A nem érzékelt, hiányzó darab azonban jelen van, csupán nem tudatosul benned. A kívül hiányzó részt belül lelheted meg, a belül nem talált darab viszont csalfa módon kívül mutatkozik.

Miben?

Észlelésed minden tárgyában. A tárgy pedig minden, ami nem „én”. A pszichológia találóan nevezi az én számára fontos másik személyt tárgynak, a jelentős kapcsolatokat tárgykapcsolatnak, a szeretett másik elvesztését pedig tárgyvesztésnek.

Minden és mindenki az „én” mint alany számára tárgy – pszichológiai és nyelvtani értelemben egyaránt.

Tágabb értelemben tárgy minden esemény, történés, helyzet, amely hat rád. Látható, hogy a mindennapokban bizony igen sok tárgyat kell azonosítanod. Az életben ugyanis többnyire „helyzet van”. Most is. Éppen ez a bejegyzés a helyzet, amelyet olvasol.  Amikor először megpillantottad, azonnal tudtad, hogy monitort, tablet- vagy telefon kijelzőt, és rajta szöveget látsz.

A tapasztaláshoz első feltétele Te vagy.

A tapasztaláshoz hat tényezőre van szükség.

1. Első feltételként az éber létezésedre, öntudatodra. Te, vagyis az alany, az érzékelő létezik. Ez viszonylag magától értetődőnek tűnik, pedig, ha alaposan átgondolod, mély jelentéssel bír ez a tény: Létezésed a világ megtapasztalásának feltétele. Enélkül soha senki be nem bizonyíthatja, hogy a világ van.

Világod nélküled nem létezik. A pszichológia valójában erről a függésről is tanít.

2. Tapasztalásod második feltétele a szöveg (az érzékelt tárgy) jelenlétére. Szerencsés vagy, hogy így történt, mert ez esetben nem estél a pszichopatológia tárgykörébe tartozó érzékcsalódások csapdájába. Nem hallucináltál ott nem lévő tárgyat, és nem estél abba az illúzióba sem, hogy hokedlit vagy a fürdőkádban habkönnyen korcsolyázó rózsaszín vízilovat láttál könyv helyett. A hallucináció és az illúzió a pszichológia szempontjából az érzékelés zavarai közé tartozik. Előbbi során tárgyi érzékelés nélkül is érzet, tapasztalás keletkezik benned egy jelen nem lévő dologról vagy személyről. Az illúzió esetében pedig egy jelen lévő tárgyat érzékelsz eltorzult formában.

A tapasztalás harmadik feltétele a kommunikáció.

3. Ha az első két feltétel teljesült, harmadikként szükséged volt nyitott szemre, működő érzékszervi berendezésre (ép kötőhártya, közepesen tág pupilla, rugalmas, alkalmazkodni tudó szemlencse, ép recehártya receptor sejtekkel, ép látóideg, és megfelelő vérellátással bíró agykérgi területek. Nem is olyan magától értetődő így felsorolva, ugye?)

Ez az érzékelés maga a világgal való kapcsolatfelvétel, vagyis a kommunikáció: az információ mozgása.

Ha ezt a három akadályt sikerrel vetted, kialakult benned a látott valóság (esetünkben a jelen szöveg) belső reprezentációja, leképezése. Ez kizárólag a külső kép fizikai jellemzőiről szóló belső kép, amely jelentést még nem tartalmaz!

Ahhoz, hogy a tapasztalás jelentést is tartalmazzon, újabb három, a pszichológia által felismert tényezőre van szükséged. Ezekkel folytatjuk a következő héten, a sorozat befejező részében.

A bejegyzés Dr. Hoffmann Gergely Pont az Élet – A Teljes ember könyve alapján készült

Az érthető pszichológia könyvét most jelentős kedvezménnyel, 3.200 Ft helyett 2.490 Ft-ért vásárolhatod meg a Libri boltjaiban és webáruházában!

 

Pszichológia, spiritualitás és pszichoszomatika egységben!

TÉT® képzés érdeklődőknek, tanulni vágyóknak, gyakorló és leendő segítőknek Dr. Hoffmann Gergely vezetésével.
Tanuld meg a Lélektan egyedülálló, átfogó rendszerét!
Olvasd el a részleteket és jelentkezz itt.

Tetszett a bejegyzés? oszd meg másokkal is!

Blog ajánló

Hírlevél feiratkozás

Minden jog fenntartva! All rights reserved!
© Dr. Hoffmann Gergely
TÉT® HUMANDOK Oktató- és Egészségközpont – TESSÉK! Közhasznú Egyesület