Hírlevél feliratkozás

Három fontos figyelmeztetés a spiritualitás, pszichológia és az önismeret területein járóknak

A spiritualitás nem tanulható, a spirituális út viszont igen. Mindannyian tanuljuk, ráadásul mindenki a saját útját járja és tanulja. Olyan személyes, egyedi utat, amely univerzális, „mindenre jó” módszerek helyett egyéni követést és támogatást igényel.​ Mégis, van három figyelmeztetés, amelyet mindenkinek  érdemes meghallgatnia, mert komoly segítséget ad ezen az úton.

A spiritualitás önismeret nélkül veszélyes, ezért légy óvatos, és kerüld el az ezo-csapdát!

Ez az első figyelmeztetés.
A spiritualitás lényed magjáról, létezésed örök Forrásáról, Önvalódról szól. Ez, a Végtelen Tudatosságként és Szeretetként leírható Egy minden élőben ugyanaz. Amikor azonban a spiritualitás utat járod, minden kérdésed, amit felteszel és minden válasz, amit kapsz, nem AZT mutatja meg, csupán RÓLA szól.

Minden spirituális tanítás szükségszerűen pontatlan és tökéletlen.

Ezt a pontatlan tanítást személyiséged, az egód köré épült szerkezet tovább torzítja. Az elme gondolat-áradata magyarázza, cincálgatja a hallottakat, és végül olyan eredményre jut, amely jobb esetben többé-kevésbé, rosszabb esetben már egyáltalán nem hasonlít az eredeti tanításra. Ennek oka az, hogy az ego egyszerűen nem érdekelt a tanítás lényegének megértésében, amely önnön fontosságát nevetséges tévképzetté silányítja. Ez még egy dologról lerántja a leplet:

Az egódat építő, simogató tanítás nem spirituális, hiába teszik ezoterikus csomagolásba.

Az ego ellenállása ráadásul kifinomult, és igen sokféle módszerrel dolgozik. Amíg ezeket nem ismered fel, az ezotéria legalább annyi veszélyt jelent számodra, mint amennyi lehetőséget nyújt. Ez a veszély a pszichológiai alapokon is nyugvó önismereti munka által csökkenthető, amely ellen az ego, és meg fogsz lepődni, különösen a „spirituális ego” tiltakozik a leghangosabban. Ne higgy neki!

A pszichológia és tudomány Lélek nélkül sekélyes, ezért ne helyettesítsd az életet elméleti okfejtéssel!

Ez a második figyelmeztetés.
A tudományos lélektan rámutat arra, hogy sok minden, amit személyesnek gondolsz, valójában nem az. A psziché gépként működik, megszokások, sémák vezérlik. Hiába tudod azonban ezt, a gépezet rabul ejt. Az elméleti ismeret kevés.​ Érzelmeiden, belső képeiden keresztül közelebb kell jutnod ahhoz a belső maghoz, amit Léleknek, Önvalónak nevezünk.

Ehhez élned kell az életet, és tapasztalnod azt minden örömével és bánatával.

De vigyázz! Ha megelégszel a tapasztalataiddal, a legfontosabb lépést hagyod ki. Vetítsd a tapasztaltakat önmagadra. Ne a világot tekintsd tapasztalatod valódi tárgyának, hanem saját, a világra adott reakcióidat. Ezek ugyanis azok, amelyeken biztosan változtatni tudsz:

A világot nem, de a világról szóló tapasztalásaidat megváltoztathatod.

A világképed az önképed ikertestvére, akár tetszik (ez), akár nem. Ezért mindig keresd magad a külvilág, a többi ember és az események tükrében! Az önreflexió nélkülözhetetlen ezen az úton, ha pedig megakadsz, külső segítséget, tanácsadóét, terapeutáét érdemes igénybe venned. Persze olyanét, aki maga is keresztülment egy ilyen folyamaton. Emellett fontos lehet újratanulnod mindazt, amit korábban már tudottnak véltél a Lélek és a psziché kapcsolatáról.

A megtanult információ rendszerbe illesztés nélkül nem válik belső tudássá, ezért ne elégedj meg azzal, ha nem áll össze egységes képpé, amit eddig tanultál!

Ez a harmadik figyelmeztetés.
Az útkeresőt rengeteg információval bombázzák. Tanulhatsz spirituális filozófiát, asztrológiát, numerológiát, energiatant, pszichoszomatikát, néhol még pszichológiát is, de ezek többnyire olyan puzzle-darabkák maradnak, amelyből nem áll össze a kép. Ha a megértés számodra is fontos, törekedj arra, hogy egységgé formáld mindazt, amit tudsz.
 

Dr. Hoffmann Gergely írása

Rendszerbe foglalt tudás. 
Önismerettel megalapozott, igényes ezotéria és pszichoszomatika
Gyakorlati fejlődés-pszichológia.

Ezek a TÉT® Akadémia alappillérei.
Ezeket találod minden szakmai-önismereti programunkon, a Pszichoszomatika tanfolyamon és Transzperszonális Életút-tanácsadó (TÉT® tanácsadó) képzésünkön is. És még valamit, ami nélkül mindez nem sokat érne:

Egy olyan helyet, ahol szeretet vesz körül, amely nem kényszerít a változásra, de elősegíti azt, hogy önmagadból a legjobbat hozd ki.

Ebben segítünk, ha lépni szeretnél egy nagyot előre a Tudatosság és Önismeret útján.

Tetszett a bejegyzés? oszd meg másokkal is!

Blog ajánló

Hírlevél feiratkozás

Minden jog fenntartva! All rights reserved!
© Dr. Hoffmann Gergely
TÉT® HUMANDOK Oktató- és Egészségközpont – TESSÉK! Közhasznú Egyesület