Hírlevél feliratkozás

Van, ami 20-szor fontosabb az influenza kialakulásában, mint a vírus. Ismerd meg a gyulladásos betegségek kialakulásának hat lépését és lelki hátterét!

A gyulladásos betegségek szedik világszerte a harmadik legtöbb áldozatot. Ebbe a csoportba tartoznak a szív- és érrendszeri és a daganatos megbetegedések után leggyakrabban halálhoz vezető kórképek. Közülük most az influenzával, az allergiával és az autoimmun betegségekkel foglalkozunk, és belepillantunk ezek pszichoszomatikus hátterébe is.

A megbetegedés első lépése nem rajtad múlik

Az első lépés a kórokozó bejutása a szervezetedbe. Ez valójában még nem a betegség, csupán annak lehetősége. Képzelj el egy négytagú családot egy panellakásban az influenzajárvány kellős közepén. Mivel cseppfertőzéssel terjed, a kórokozót már hordozó személy számtalanul ontja magából minden egyes kilégzésével, pláne a köhögésével, és végképp a tüsszentésével. Az influenzavírus megszámlálhatatlan példánya kering a szűk légtérben, bejutva minden szellőzőnyíláson és kulcslyukon át a lakás legtávolabbi zugaiba is (amennyiben egy lakótelepi lakásban beszélhetünk egyáltalán távoli zugokról). A vírus így roppant könnyedén bejut a többi ott lakó légutaiba.

A második lépéshez már kellesz Te is

Ha a bejutott kórokozók garantáltan betegséget okoznának, a megbetegedettek aránya 100 százalékos lenne. Talán meglepő, de tény: Ehhez képest ez a KSH adatai szerint csak ritkán éri el az 5 százalékot! Sőt, az Imperial College of London tudósai kimutatták, hogy egy átlagos felnőtt mindössze ötévente egyszer kapja el a fertőzést.

A megbetegedéshez tehát szükséges az influenzavírus jelenléte (hiszen a jelenléte nélkül nincs influenza), de nem elegendő! Van egy olyan faktor, amely ennél – úgy tűnik – legalább 20-szor fontosabb: A Te szervezeted.

Leginkább a tested és immunrendszered állapotán múlik az, hogy a bejutott kórokozó képes-e ténylegesen megbetegíteni téged, vagy hamar legyőzik azt belső hadsereged jól képzett katonái. Ha az immunrendszered csapatai átmeneti vereséget szenvednek, ténylegesen megtörténik a fertőzés.

A fertőzés létrejötte tehát erősebben függ tőled, mint a vírus jelenlététől. De ha nagyon nagyvonalúak vagyunk magunkkal szemben, akkor is megállapíthatjuk, mindkét fél egyaránt részese a dolognak. Ez a kölcsönös függés a második lépés lényege.

A megtévesztéstől a napvilágra kerülésig tart a harmadik lépés

A kórokozó jelenléte (van) és a Te szervezeted állapota együtt szükséges tehát a fertőzéshez. Amikor ez megtörtént, még van 24-48 órád, amikor azt hiheted, minden rendben van. Ez a lappangás, a megtévesztés, az illúzió egy-két napja, amikor a fertőzés létrejötte ellenére még jól érzed magad.

Ez persze csak átmeneti állapot, amelynek az akut (heveny) megbetegedés előtörése, felbukkanása vet véget. Ekkor sokakat szó szerint ledönt a lábáról a láz, és mozgásképtelenné tesz a gyengeség. A napvilágra kerülő tünet a harmadik lépés betetőzése.

A betegség negyedik lépése az állóháború

Ha jó a tested általános állapota, a heveny betegségből hamar, akár 3 nap alatt felépülhetsz. Ha azonban alapvetően elfáradt, kimerült a szervezeted, az immunrendszered tartós küzdelemre, állóháborúra rendezkedik be. Beköszönt a krónikus (idült) betegség állapota. Ez influenza esetén leginkább a szövődmények kialakulásában érhető tetten. Ezek közül a leginkább rettegett fejlemény az idősek körében sok halálos áldozatot szedő tüdőgyulladás, amely a legyengült, és labilis folyadékháztartással rendelkező, tehát könnyebben kiszáradó ember számára lehet leginkább végzetes. Az idősek ráadásul sokszor kevésbé észlelik magukon a tüneteket. Náluk sokszor aluszékonyság, zavartság képében jelentkezik az influenza vagy a tüdőgyulladás, erre fontos odafigyelni!

Az ötödik lépés a betegség rád jellemző, egyéni képében jelenik meg

Mindenkinek vannak gyenge pontjai, ezeket bizonyos életkor után mindannyian jól ismerjük. Az is hajlam kérdése, hogy valaki könnyebben vagy nehezebben gyógyul-e egy betegségből. A sok egyéni összetevő miatt a betegségek kifejezetten változatos, egyéni mintázatot mutathatnak. Az ötödik lépés azonban nem csak erre tanít, hanem arra a pszichés alkatra is, amely miatt bizonyos betegségekre hajlamosabbak vagyunk, mint mások.

A gyulladásos betegségek pszichoszomatikája igen izgalmas terület. Bár jól érthető, mégis lehet, hogy ellenállást vált ki belőled, amikor erről olvasol. Ez nem baj, sőt éppen ez az ellenállás gyulladás lelki hátterének kulcsa.

A gyulladásos kórképek pszichés kulcsa a meg nem élt konfliktus

A fel nem vállalt konfrontáció, harc miatt az ösztönösen minket védelmező agresszív késztetéseink nem tudnak megfelelő módon, izommunkában megnyilvánulni úgy, ahogyan az őt támadó vadállat elől menekülő vagy azzal megküzdő őseink esetében történt. Te nem ragadsz sem íjat, sem nyúlcipőt a téged vegzáló főnök, a házsártos feleség, az agresszív férj, a kötekedő szomszéd, vagy az öntörvényű kamasz fiad jelenlétében, hanem tűrsz. Többet, mint amennyit el tudsz tűrni. Mégsem cselekszel kívül, mert nem találsz ideális, elfogadható viselkedést. A készenléti (stresszes) állapotot a szervezeted menedzseli – saját eszköztárának megfelelően.

A gyulladás jó válasznak tűnik a test szempontjából, hiszen kivon néhány napra a forgalomból. Ha szükséges, az általad igényelt távolságot még mindenkit távol tartó köhögéssel is biztosíthatod.

Évente egy-két gyulladásos betegség még rendjén való, de ha rendszeresen ehhez hasonló választ adsz a téged ért kihívásokra, pszichéd (személyiséged) valószínűleg nem ismer más megoldási módot. Ekkor érdemes önismereti munkát végezned.

Az allergia pszichoszomatikája

Ennél valamivel mélyebb gyökerű lehet az allergiás tünetek mögött meghúzódó pszichés mintázat. Az allergiás beteg immunrendszere ágyúval lő verébre, emiatt a védekezés nagyobb károkat okoz, mint a vélt vagy valós „ellenség”. A legtöbb allergén valójában vagy teljesen ártalmatlan (pollen, macskaszőr), vagy kifejezetten éltető (tejcukor, glutén) anyag lenne – ha az immunrendszer katonai vezetése nem fújná fel úgy a dolgot, mint az asztmás a mellkasát. Természetesen utóbbi is allergiás típusú betegség, amely a konfliktust az adás-kapás egyensúlytalanságában éli meg, míg az ekcémás a megnyilvánulás és elrejtőzés kettősségében őrlődik.

Az őrlődés hajlamosít arra, hogy az allergiás kórképek krónikussá váljanak.

Az autoimmun betegségek és a belső diktátor

Még ennél is mélyebb szinten ivódott be a személyiségbe az a hajlam, amely autoimmun kórképek létrehozásával betegíti meg a testet. A belső hadsereg az autoimmunitás esetén is ágyúval, sőt ágyúk ezreivel tüzel – csakhogy nincs egy árva veréb sem a környéken. Ezekben a betegségekben a szervezet védelmét ellátni hivatott sejtek a test saját sejtjei, a védtelen lakosság ellen fordulnak. 

Ez, a diktatúrákra jellemző viselkedésmód jelzi, hogy az autoimmun folyamatot irányító személyiség-rész önmagával vív háborút, amelyben más részeit próbálja megsemmisíteni. Ez a belső harc a test színpadán életveszélyes vérzésekben (colitis ulcerosa), kimerülésben (pajzsmirigy-elégtelenség), a rugalmasság teljes elvesztésében (rheumatoid arthritis) és számos egyéb formában halad előre. Teszi ezt olyan kérlelhetetlenséggel, amellyel az egyik belső én-rész viszonyul a másikhoz. Az autoimmun betegségek kezelése azért is nehéz, mert ez a belső háború újra és újra a test színpadára kényszeríti a meg nem élt elnyomó, és fel nem vállalt elnyomott személyiségrészek konfliktusát.

A betegség kialakulásának hatodik lépése: A végkifejlet

A végkifejlet az utolsó lépés, amely során a betegség eljut a nyugalmi állapotba. Ez a nyugalom persze lehet a számunkra legrosszabbnak tartott halál éppúgy, mint a teljes gyógyulás. Az influenza sorsa természetesen legtöbbször az utóbbi lesz. Az allergiás és különösen az autoimmun gyulladásokra, de a dohányosok körében igen gyakori hörghurutra is a kettő közötti átmenet, a krónikussá válás a jellemző. Ez lehet stagnáló, folyamatosan romló, vagy időnkénti akut fellángolásokkal (shubokkal) tarkított, lassan romló állapot is.

A test, az energia, a gondolatok és a Sors

Fontos emlékeznünk rá, hogy a test szerepe a betegségben fontos. Még fontosabb azonban az energetikai állapotunk, amelyet a tartós stressz, a mozgásszegény életmód és az egészségtelen táplálkozás rombolhat leginkább. Ennél is fontosabb gondolkodásmódunk, hiedelem-rendszerünk, világképünk, amely eleve meghatározza, mi mindent engedünk megtörténni magunkkal.

Emberként nincs itt és most korlátlan hatalmunk az élet és a testünk, de még a gondolataink felett sem. Mindezek javításán, bővítésén azonban dolgozhatunk, és ha valamiért, ezért igazán érdemes tennünk. Lesz, amin még ekkor sem tudunk változtatni, ez pedig a karmikus eredetű betegségek által kiváltott tünet. Persze itt nem az influenzáról van szó.

Bizonyos idült, súlyos betegségek, veleszületett állapotok esetén a Sors determinációja, elrendelése meghúzza azokat a határokat, amelyeket nem fogunk tudni átlépni. Személyes tapasztalatom és hozzáállásom az, hogy csak akkor tudhatjuk biztosan, hol vannak ezek a határok, ha mindent megtettünk a változás érdekében. Úgy értem, tényleg mindent.

Ha nem teszel meg mindent, valószínűleg nem fáj eléggé

Megfordítva: Ha nem fáj eléggé a gyógyulás, valószínűleg nem tettél meg mindent. Az ilyen valódi, mély átalakulás ugyanis fájdalmas. Gondolkodásmódod megváltoztatása nem könnyű játszadozás. Gondolkodásodat ugyanis érzelmek, indulatok függő láncolatát horgonyozza testi valódhoz és személyiséged, egód középpontjához. Egy komoly betegségből való gyógyuláshoz vagy a gyógyulás korlátaink elfogadásához sokszor az önnön valód alapjainak vélt hiedelmektől kell örökre búcsút venned. A betegség által kiváltott veszteség-érzést így egy vélt veszteséggel, valójában a pozitívabb hiedelem-rendszer adta nyereséggel tudod megváltani.

Ez a Tudatosság útja, amelyet járva egyre több bölcsességet és erőt szerzel

Ezzel az erővel és az Elfogadás szeretetével szenvedések tárháza helyett lehetőségek kincsestárává alakíthatod át az életedet. Hogy ehhez folyamatos önreflexió és önismereti munka kell? Igen. Sőt, nem egyszer szakemberrel végzett terápiás szemléletű belső munka is szükséges.

Megéri, mert teljesebb leszel általa. Ez a teljesség a betegség ajándéka.

Rajtad áll, kibontod-e a nem túlságosan ízléses csomagolást.

Hoffmann Gergely írása

Ismerd meg a betegségek hátterének Ön-ismereti rendszerét!
Spirituális Egész-ségtan –  Dr. Hoffmann Gergely 3 napos online előadássorozata.
Ha leegyszerűsített, egyoldalú magyarázatok helyett Te is rendszerben szeretet szemlélni az életet, és nem elégszel meg a felszínnel,
kattints ide a részletekért!

 

Tetszett a bejegyzés? oszd meg másokkal is!

Blog ajánló

Hírlevél feiratkozás

Minden jog fenntartva! All rights reserved!
© Dr. Hoffmann Gergely
TÉT® HUMANDOK Oktató- és Egészségközpont – TESSÉK! Közhasznú Egyesület