Hírlevél feliratkozás

Álmok és szimbólumok a terápiában

(Teljes élet a szimbólumok hatalmával bejegyzés-sorozat 4., befejező része)

A bejegyzéssel az a célom, hogy segítsek jobban eligazodni a szimbólumok világában, és abban, hogyan használhatod azt gyógyulásod és önismereted kiteljesítésében. Ha olvastad a korábbi bejegyzéseket, emlékezhetsz rá, hogy a szimbólumok nem racionálisak, és ez a tulajdonságuk kifejezetten hasznos. Ezért képesek arra, amire a szavak nem: Összekapcsolják tudatod mély (gyermekkorból vagy még régebbről hozott) és magas (spirituális) részeit. Most sorra vesszük azt, milyen módon is használhatók a szimbólumok a felsőbb Énhez, Önmagunkhoz vezető önismereti úton, vagyis azt, hogyan is érdemes dolgoznod belső képeiddel.

Hogyan kezdődhet a terápia?

Ahogy az előző bejegyzésben olvashattad, érzelmeid jelentik a tudattalan kapuján lévő zárat.  Az érzelmekkel azonban általában az a gond, hogy nehéz hozzájuk férni. A zár kulcs nélkül nem nyílik. De hol találunk kulcsot? Nos, önmagad megismeréséhez az érzelemhez passzoló, azt nyitó szimbólum a kulcs. A Mandala-alkotás mellett a másik egyszerű mód a benned lévő magas és mély világ egyesítésére álmaid megfigyelése és naplózása. Ahogy a Mandala-készítés módosult tudatállapotában, az álom tudatállapotában is belső képeid mozgolódnak. Az álom a szimbólumok nyelvén szól hozzád, így lesz álmod az a belső segítőd, aki kezedbe adja ezt a kulcsot. Kinyílhat belső világod kapuja, és elkezdődik a terápia!

Az álmok és szimbólumok élőbbé teszik világodat

Az álmaid többnyire a hétköznapokban téged elárasztó ingerek feldolgozásában segítenek. Ezek az álmok jórészt személyes szimbólumok gyűjteményei, ám ahogy figyeled őket, előbb-utóbb észleled, hogy vannak bennük egészen különleges, mélyről jövő szimbólumok is. Ezek éned belső birodalmának azon részeiről szólnak hozzád, amelyeket Carl Gustav Jung kollektív tudattalannak nevezett. Izgő-mozgó, hatalmas erejű ősképekről (archetípusokról) van szó. Ezeknek az igen dinamikus képeknek a görög mitológia arcot adott, így lehetőséget teremtett nekünk, az európai civilizáció modern kori generációinak arra, hogy arcukra pillantva saját vonásainkat fedezhessük fel. A görög istenképek nem elvont fogalmak, hanem valódi, benned élő férfi és női alakok. Már most jó, ha tudod, nemtől függetlenül a férfi és női isten-csapat tagjai is ott serénykednek tudatod mélyén. Őket felismerve nem csupán a terápia és önismeret folyamata mélyül el, de sorsfeladatodról és magáról a TÉT-rendszerről is élőbb, teljesebb képet tudsz megalkotni.

Egyedül nem megy – időnként a terápia sem

Álmaid és a benned élő ősi istenképek megismerése önmagad teljessé válása felé vezet. A magas és mély szintek összekapcsolása azonban az utóbbiakban megbúvó negatív érzelmek miatt időnként megakad. Fontos tudnod, hogy az elakadás nem gyengeségednek, hanem tudattalan énvédő mechanizmusaid bölcsességének a jele. A félelemből fakadó negatív érzelmek újabb félelmeket generálnának, ezért belső vezetőd megállítja a folyamatot egészen addig, amíg a belül hiányzó biztonságérzeted pótlására külső vezetőt nem találsz. Itt jön a képbe a segítő (terapeuta), akire életed egy nehéz szakaszában támaszkodni tudsz. A terápia azonban ekkor is a te utad, amelyen áthaladni a terapeuta (vagy önismereti csoportvezető) “csak” segít. Legyen ez a  szimbólumok segítségével végzett egyéni vagy csoportos munka, saját belső tájadat csak te járhatod be.

A szimbólumok legnagyobb ajándéka: Az Egység élménye

A képekkel végzett munka belső tájadon vezet keresztül, és célja a teljesség. Minden terápia, akár egyéni akár csoportos végső soron ugyanúgy a Tudat önismereti játéka csupán, ahogy maga az élet. Mindkettő illúzió. A hétköznapok sodrásában vergődő és a terápia útját mind tudatosabban járó ember illúzója közötti különbség azonban jelentős: szó szerint „Ég és Föld”. A napi harcokba belefáradt személy a kettősség rabjává válva újra és újra ugyanazokat a köröket rója. A szimbólumok világába alámerülő egyén a kollektív képekkel találkozva belső útján a Végtelen felé halad, ahol minden illúzió semmivé foszlik. Az Önvaló fénye mindent beragyog, és a terápia útját járó, a mítoszok, mesék ősi képeivel dolgozó kis „én” egyre több fénysugárral találja szemben magát. A közös szimbólumok nem csak a csoport-, de az egyéni munka során is az Egység élménye, valódi Önmagad felé terelnek.

Dr. Hoffmann Gergely írása

 

Használd a képek erejét, értsd meg A Végtelen üzeneteit! A gyakorlati spiritualitás könyve és a 48 fotóval ellátott kártya segítségével napi szinten lehet szolgálatodra a tudatosság vezető úton.

Tetszett a bejegyzés? oszd meg másokkal is!

Blog ajánló

Hírlevél feiratkozás

Minden jog fenntartva! All rights reserved!
© Dr. Hoffmann Gergely
TÉT® HUMANDOK Oktató- és Egészségközpont – TESSÉK! Közhasznú Egyesület