Hírlevél feliratkozás

Kihívás és lehetőség – A párkapcsolat anatómiája

Aligha létezik az emberiséget ősidőket jobban foglalkoztató kérdés mint a párválasztás és a szerelem. Érthető ez, hiszen születésünk pillanatától hiányosnak éljük meg magunkat. (Ez alól a magukat tökéletesnek beállító narcisztikusok sem kivételek, nekik is szükségük van másokra, akikhez képest jobbak, szebbek lehetnek.) Az első légvételünktől sőt fogantatásunktól kezdve függünk a külvilágtól, és ez a függés vágy képében jelenik meg.

A párkapcsolat természete

A szerelmes ember persze úgy érzi, ez a függés maga a boldogság, le nem cserélné semmire ezt az állapotot, amíg óhaja beteljesülni látszik. A kötés valódi természete akkor fedi fel magát, amikor nem talál viszonzásra. Ekkor neheztelés, düh, pusztító indulat vagy teljes kétségbeesés arcát is magára öltheti. Ezek a nem túlságosan szép arcok ugyanazt a lényeget tükrözik: Fájdalmasan függünk a szeretettől.

Az elveszett boldogság keresése

És ez jó. Szeretet nélkül nincs létezés. Ő tartja össze az egymástól száguldva távolodó galaxisokat éppúgy, ahogy a távolba szakadt családtagokat is. Ha nem is érintkeznek egymással nap mint nap, összetartoznak. Ahogy mindannyian. Ez a „Nagy Bumm”-tól, a teremtés ősrobbanásától örök együvé tartozásunk tükröződik a párkeresésben is: Elveszett részünket, hiányzó felünket keressük egymásban.

De hol találjuk meg?

A párválasztás szintjei

A boldogság és a szeretet mindenkinek mást jelent, ez magától a keresőtől függ. Az ember hihetetlenül sokrétű teremtmény, ebből adódóan kutatása is sok szinten zajlik. Ebben az alapvetően kaotikus állapotban vágunk most rendet a keresés alapvető szintjeinek megismerésével.

A párkapcsolat keresésének 3 szintje

  • 1. Test. Az emberi én-tudat különböző szinteken érzi otthon magát. A leginkább kézenfekvő a test szintje. Ez mindannyiunk számára érzékelhető, tapasztalható. A vele való azonosulás a párkeresést a testi jellemzőkre összpontosítja. Az eredmény ezért – ha kielégítő is lesz – legfeljebb testi szinten okoz örömet.
  • 2. Energia. Amikor valaki nem csak tetszik neked, de vonz is, ezt már nem csak a testedben, de magad körül is érzed. Amikor „vibrál a levegő”, két ember energiarendszere kapcsolódik egymáshoz. A hatást a második szint, az energiatest közvetíti számodra. Ez az ágy mellett a hétköznapok szempontjából is ad némi támpontot. Nagyon ellentétes vibrálás például mindkét színtéren elementáris hatást vált ki – csak éppen ellentétes előjellel. Az „éjjel gyönyör, nappal gyötör” típusú párkapcsolat prototípusa ez. Ha olyan partnert választasz, akivel az együttrezgés (rezonancia) nyugodtabb hullámokat ver, a hétköznapok harmóniáját alapozod meg, amely aztán pozitívan hathat a testi színtérre is.

Ha az első két szint egyszerre jön „lázba”, a klasszikus, nagy betűs Szerelem, minden kamasz és romantikus film álma válhat valóra, maga a boldogság – egy ideig. Az élet azonban ott kezdődik, ahol a hollywoodi produkciók véget érnek: a hétköznapok megpróbáltatásainál. Ez a párkapcsolat próbája is.

  • 3. Psziché. Ahhoz, hogy ezeket jól viseljétek együtt, és ami ennél is fontosabb, külön-külön és együtt is fejlődni tudjatok benne, a psziché szintjén is meg kell értenetek egymást. A hasonló gondolkodás, értékrend szerepe felértékelődik, ha a vágyad egy olyan párkapcsolat, amely a pillanat kielégülésén túlmutat, és időben, folyamatban bontakozik ki. Ha ezen a szinten nincs egymásra találás, legfeljebb szeretőt vagy „se veled, se nélküled” típusú kapcsolatot találsz.

A döntés mindig a tiéd.

Dr. Hoffmann Gergely írása

Innen folytatjuk a jövő héten.

Ha szeretnéd, hogy kapcsolataid az életed különféle területein, a párkapcsolat,  barátságok, családi és munkahelyi kapcsolatok jobban működjenek az életedben, szánj rá egy napot: a Kapcsolatok TÉT-jét neked találtuk ki!

 

Tetszett a bejegyzés? oszd meg másokkal is!

Blog ajánló

Hírlevél feiratkozás

Minden jog fenntartva! All rights reserved!
© Dr. Hoffmann Gergely
TÉT® HUMANDOK Oktató- és Egészségközpont – TESSÉK! Közhasznú Egyesület