Hírlevél feliratkozás

Honnan ismerhető fel a messziről jött ember?
(Sors és önismeret – 1. rész)

Bizonyára te is találkoztál már az életben olyan fájdalmas jelenségekkel, amelyeket rajtad kívül álló okoknak tulajdonítottál. Ezen okokat időnként könnyen más emberekben véljük megtalálni, néha azonban hitünk (vagy hitetlenségünk) szerint a véletlen vagy Gondviselés, más szóval a Sors számlájára írjuk a történteket. Vajon mit kezdhetünk ezekkel az eseményekkel, ha nem akarunk kiszolgáltatottak lenni a Sors szeszélyének?

Amikor eljár a Sors keze

A Sors kezétől minden ember kapott már simogatást és pofont egyaránt. Ha alaposabban megfigyeled magad és a világot, észreveszed, hogy az arcunkat érő eme külső érintések természete nem minden esetben magyarázza az arc tulajdonosának reakcióját. Még Te magad sem reagálsz mindig ugyanúgy. Még az egymáshoz igen hasonló esetekben sem!  Nem csak a lelki segítők, de a világra nyitott emberek számára is egyértelmű, hogy a minket érő behatásokra adott reakcióink tőlünk függnek.

Itt lép a képbe az önismeret.

Ezotéria és ezo-csapda

Ez a szó sokak részéről értetlenkedést, („Minek az?”) vagy egoisztikus pöffeszkedést („Nekem nincs rá szükségem, én ismerem magam”) vált ki. A spiritualitás iránt érdeklődő nyugati embert éppen ezek a gondolatok vezetik gyakran az ezo-csapdába. Az ezotéria szó eredeti (görög) jelentése ennyit tesz: belső. Ehhez képest a nyugati (és hazai) „ezoterikus szolgáltatóipar” a legtöbb esetben külső megváltás ígértével csalogatja és szedi ártatlan áldozatait. Ez kirívó önellentmondás, éppen ezért az áldozatok ártatlansága sem teljes. Amíg ugyanis valaki azt várja, hogy kívülről mentsék meg vagy gyógyítsák be lelki sebeit, nemhogy nem tesz fejlettebb gondolkodásról tanúbizonyságot, mint a gyakran általa lenézett „átlagember”, de a következetesség terén egyértelműen alul marad ebben az összehasonlításban.

A belső út lényege az önismeret

A belső út lényege az Igazság, és ezáltal a megváltás belül keresése. Ez a bölcs útmutatás egyetlen nagy világvallás-alapító tanításaiból sem hiányzik, sőt éppen ezen alapszik mind. (Az más kérdés, hogy mi emberek az évszázadok, évezredek alatt hányszor és hogyan értelmeztük félre e tanításokat, elég csak az inkvizícióra vagy az iszlám fundamentalizmusra gondolni.) A Sorsát megismerni vágyó ember útja tehát alapvetően befelé kell, hogy vezessen. Minden külső tapasztalás ezt a belső utat kell, hogy szolgálja. Így terel sorsunk előbb-utóbb mindannyiunkat az önismeret útjára.

Részleges vakság – mindannyian ebben szenvedünk

Vannak olyan részeid, amelyekkel tisztában vagy. Ezek a hétköznapokban fontosak, de az önismeret szempontjából nem elegendőek. Sokkal izgalmasabbak azok a részeid, amelyekre nem látsz rá. Ezek egy része a – szem anatómiájából a pszichológia átvett névvel illetett – vakfolt területére esnek. Ezek azok a részeid, amelyeket mások látnak benned és rajtad, de te magadon nem. Ugye ismerős a „Más szemében a szálkát, a sajátjában a gerendát sem látja” mondás? Mindannyiunk pszichéjében vannak ilyen területek, amelyekre vakok vagyunk.

Az önismereti tesztek haszna és korlátai

Hogyan tudhatod meg, mit rejt a vakfoltod?  Először is, kitölthetsz teszteket. Ezek közül sajnos, a játék élvezetén túlmutató, önismereti értékkel kevés bír. Ennek oka az, hogy a teszteket a tudatos részed tölti ki, a vakfoltra pedig pont nem vagy tudatos. A jó pszichológiai tesztek ezért ügyesen összerakottak, és nem egyszer hosszúak, így biztosítva a tudatos figyelmed kontrolljának elengedését, és az egyre ösztönösebb és mélyebbről jövő válaszok felbukkanásának lehetőségét.

Nézz a tükörbe!

Másodszor megfigyelheted a külvilág reakcióit. Ha rendszeresen más viselkedést váltasz ki bizonyos emberekből, mint amit szeretnél, előbb-utóbb érdemes elgondolkodnod azon, tényleg azt sugárzod ki, azt jeleníted-e meg a világban, amit akarsz. Érdemes a szent meggyőződés helyett megengedned magadnak az igényes gondolkodás nagy ajándékát, a kételyt. Ez esetben a magadról alkotott képpel, az énképeddel szemben is.

Használd az emberi lét különleges adományát!

Ha idáig már eljutottál, vagy akár ettől függetlenül is használd a harmadik lehetőséget: az emberi lét különleges adományát, a beszédet. És ne pusztán arra, hogy igazadat hajtogatod újra és újra. Ezzel csupán a meg nem értettséged fog nőni, az önismereted bizonyosan nem. Sokkal inkább kérdezz! Szondázd a környezetedet! Áldás, ha vannak olyan barátaid, akik a szemedbe merik mondani azt is, amit másképp látnak benned, mint Te önmagadban. Mindenesetre érdemes kevésbé elkötelezett „rajongóidat” is megkérdezned. Az ő őszinteségük és tisztánlátásuk valószínűbb, mint a közeli barátoké.

Az önismeret mikroszkópja

Magadat pontosan onnan tudod megismerni, ahonnét a messziről jött embert: Közelről. A fentiekkel ugyanis közelebb engeded a vizsgáló műszeredet, és elméd mikroszkópjának nagyítólencséi a külső információknak köszönhetően egyre világosabb és részletgazdagabb képet tárnak majd eléd – Önmagadról.

A részletek megrajzolását én-működésed négy alapvető területével folytatjuk legközelebb. Ha szeretnél felülni önismereted négyes fogatára, tarts velünk 1 hét múlva is!

Dr. Hoffmann Gergely írása.

A bejegyzés folytatását jövő héten olvashatod.

A TÉT® önfejlesztő és tanácsadó rendszer a Sors által kijelölt utad tárja fel előtted.  Ezen a tréningen nem csak ezt ismered meg, de olyan önismereti eszközöket is kapsz, amelyekkel sikerre viheted személyes küldetésedet.

TÉT. Ezért vagy itt.

Ha másoknak is segítenél, rendszerbe foglalnád tudásod, vagy bővítenéd segítői eszköztáradat ezzel a gyakorlatias, hatékony módszerrel, jelentkezz Tanácsadó-képzésünkre!

Ha spirituális szemléletű, de valódi, pszichológiai alapokon nyugvó önismereti munkát szeretnél végezni, Önismereti saját élmény oktatóink itt tudnak segíteni ebben.

 

Tetszett a bejegyzés? oszd meg másokkal is!

Blog ajánló

Hírlevél feiratkozás

Minden jog fenntartva! All rights reserved!
© Dr. Hoffmann Gergely
TÉT® HUMANDOK Oktató- és Egészségközpont – TESSÉK! Közhasznú Egyesület