Hírlevél feliratkozás

A félelmetes árnyékszemélyiség

A kettősségre épülő világunkban mindig van választási lehetőség. Hogy „jó” és „rossz”, „jó” és „még jobb” vagy éppen „rossz” és „még rosszabb” közül választhatunk, az a mi értékelésünkön múlik, de mindig van más választás.

A leginkább tudatlan főnökök, vezetők mondják csak azt, hogy nincs választási lehetőség.

A kicsit okosabbak azt mondják: „Van másik lehetőség, de a mienk a legjobb.” A legtudatosabbak pedig azt mondják: „Van másik lehetőség is, válassz szabad belátásod szerint.” A tudatos személyek persze nem félnek attól, hogy nem az ő útjukat választod.

A szélsőségesség mindig a félelemből fakad.

A szélsőséges álláspont éppúgy, mint a túl markáns személyiségvonások az ellenpólustól való félelemből fakadnak. Azoktól a dolgoktól való félelemből, amelyek az árnyékban vannak.

Az árnyék mindig félelmetes, hiszen a tőle való félelem tette árnyékká.

Ugyanakkor elég a napra állnunk egymás mellé, és látjuk: mindannyiunk árnyéka különbözik. A fizikai testünk árnyéka éppúgy, mint a személyiségünké. A te személyiséged árnyéka és az én személyiségem árnyéka között persze biztosan van átfedés, azaz vannak közös félelmeink, de sok a különbözőség is. Ebből is látszik, hogy az árnyékban lévő tartalmak nem önmaguktól, hanem mi általunk váltak félelmetessé.

Az ember leginkább két dolgot szokott csinálni azzal, amitől fél.

Elbújik előle, vagy felveszi vele a harcot.

Hogy belásd, mennyire nevetséges mindkét stratégia, állj ki a napra, fordítsd hátra a fejed, nézd meg az árnyékodat. Megvan? Most kérlek, bújj el előle. Fuss, szaladj, ahogy bírsz. Ha pedig látod ennek reménytelenségét, küzdj meg vele. Üsd, rúgd, sújts le rá egy késsel vagy baltával! De mielőtt kivégzed, lásd, ahogy ő is emeli kezében a fegyvert, hogy lesújtson.

Árnyékod pont annyira harcol veled, amennyire te küzdesz ellene.

Ahogy azt is láttad, hogy éppen olyan gyorsan üldözött, amilyen sebesen futni igyekeztél előle. Mind a két stratégia látványos kudarcra van ítélve. Mégis többségében pontosan ezt tesszük életünk végéig. Menekülünk félelmeink elől, vagy harcolunk ellenük. Hihetetlen energiát emésztünk fel mindhiába. Nem akarjuk, hogy jelen legyenek az életünkben, és mégis; nemcsak, hogy jelen vannak, hanem szüntelenül velük foglalkozunk.

Egész életünkben a sötétség elől menekülünk.

De ahogy becsukjuk a szemünket, hogy ne lássuk, egyből sötét lesz. Nem véletlenül tud félelmetes lenni az oly’ titokzatos éjszaka. A tudattalan időszaka ez, hiszen a sötétben könnyebben előmerészkednek a tudatunkból kitaszított, megölni vélt rémségek. Temető közelébe nem jó menni ilyenkor, mert bizony kísértetek bújhatnak elő a kriptákból.

Saját félelmeink ezek, amelyeket jó mélyre temettünk, mégis bármikor előbukkanhatnak.

Elő is bukkannak, ez az Élet törvénye. Hiába menekülsz előlük, a karma törvénye garantálja, hogy szembesülj velük. Azzal, hogy kimozdultál a középpontból, és megtapasztaltad mondjuk az örömet, ezzel meg is teremtetted azt. Igen ám, de az öröm teremtésével a bánatot is megteremtetted. Ráadásul pontosan olyan mértékű bánatot teremtettél, amilyen mértékű örömet akartál tapasztalni. Annál zöldebb a falevél, minél több vörös színű fényt nyel el magában.

Menekülhetsz mindattól, amitől félsz, vagy üldözheted azt, ám a vele való találkozást nem kerülheted el. Ez a Sorsod.

Nincs élet halál nélkül, nincs rend rendetlenség nélkül. Lehet, hogy most is azt teszed még, amit mindig tenni szoktál, és azt hiszed, ezzel minden rendben van. Ez csak önbecsapás.

A rendezett, nyugodt, kiszámítható élet ideje lejárt. Amiben hittél, összedől egy perc alatt.

A világ nem lesz többé az, ami volt.

Nagy változások jönnek.

A változás ereje elsodorhat, ledönthet a lábadról, de megtanulhatod a javadra fordítani, haladásod szolgálatába állítani is azt, ahogy egy jól kormányzott vitorlás teszi a szél erejével.

Elébe mehetsz a változásnak.

Ehhez belátás és bátorság szükséges, de ez hoz olyan eredményt, amellyel elégedett leszel.

A TÉT® Akadémiát azért hoztam létre, hogy minél több hozzád hasonló cipőben járó embernek segítsen. Válaszd önismereti műhelyeinket, végezd el a TÉT Alap- és Mesterképzést Önmagadért, vagy azért, hogy másoknak is segíthess.

Dr. Hoffmann Gergely

(A bejegyzés A Végtelen Egyszerű alapján készült.)

A 2020-2021-es TÉT képzésre és valamennyi tavaszi szakmai és önismereti programunkra jelentős kedvezményekkel iratkozhatsz be december 13-ig!

Tetszett a bejegyzés? oszd meg másokkal is!

Blog ajánló

Hírlevél feiratkozás

Minden jog fenntartva! All rights reserved!
© Dr. Hoffmann Gergely
TÉT® HUMANDOK Oktató- és Egészségközpont – TESSÉK! Közhasznú Egyesület